АРХИВА ВЕСТИ МАЈ
 

НОВИ РЕЖИМ САОБРАЋАЈА ЗА ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ
30.05.2012

Поводом одржавања традиционалне манифестације ''Палилулско вече 2012'' у оквиру славе Града Ниша "Свети цар Константин и царица Јелена", предвиђено је затварање следећих улица за саобраћај из безбедоносних разлога по следећем распореду: Eпископска (од Палилулске пијаце до цркве Светог Николе), од 03.јуна 2012. године од 16,00 часова до 04. јуна 2012. године до 03,00 часа; Улица Војводе Гојка   (од семафора на почетку улице до Чачанске улице)од 02. јуна 2012. године од 18,00 сати до 04. јуна 2012. године до 09,00 часова; Улица Божидарчева (од Палилуске пијаце до Таковске улице), од 02. јуна 2012. године од 18,00 часова до 04. јуна 2012. године до 09,00 часова: Улица    Курсулина (од улице Душана Поповића до улице Епископске) од 03. јуна 2012. године од 16,00 сати до 04. јуна 2012. године до 03,00 часа.
детаљније

 

ВЕЛИКО ДРУЖЕЊЕ У „НЕКАДАШЊОЈ ЧАРШИЈИ“
29.05.2012

По традицији, Градска општина Палилула организоваће у недељу, 03. јуна 2012. године, свечаност под називом „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2012“. Ова манифестација се остварује у оквиру програма славе града Ниша, „Свети цар Константин и царица Јелена“, под називом “РИМСКИ ДАНИ” 2012. Овим поводом, на конференвији за новинаре, о програму манифестације говорили су проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и председник Организационог одбора Палилулске вечери као и учесници програма, Марко Милановић и Драга Џинић, финалисти емисије ''Ја имам таленат' и Миша Јовић из Група ''Грош''. Општина Палилула годинама промовише традиционалне вредности дружења у „некадашњој чаршији“- каже председник Новаковић.
детаљније

 

НАЈАВА ПРОГРАМА - ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2012
21.05.2012

По традицији, Градска општина Палилула организује 03. јуна 2012. године, са почетком од 19.30 часова, свечаност под називом „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2012“. Ова манифестација се остварује у оквиру програма славе града Ниша, „Свети цар Константин и царица Јелена“, под називом “РИМСКИ ДАНИ” 2012. Позивамо вас да посетите боемсу Палилулу. Наступиће: 19,30 Црквено играчки ансамбл ''Бранко'', Ниш; 19,50 Војни оркестар Ниш; 20,00 Свечано отварање манифестације: поздравна реч Владике нишког г.Јована и председника Градске општине Палилула ;20,10 Марко Милановић и Драга Џинић, финалисти емисије ''Ја имам таленат''; 20,35 ERINS FIDOLE Singidunum irish dance troupe, Београд; 21,05 Вокални састав ''Константин'', Ниш; 21,35 КУДЖ ''Константин'', Ниш; 22,00 Група ''Грош''. Водитељ програма: Озрен Рашић
детаљније

 

КАКО ДО ОДРЖИВЕ АРХИТЕКТУРЕ И ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ?
17.05.2012

Група од двадесет предузетника и чланова пројектног тима Управе Градске општине Палилула, боравила је од 09 -12.маја 2012.године на Међународном сајму и конференцији „GreenBuilding 2012“ у Верони (Италија). Посета овој престижној сајамској манифестацији „о енергетски ефикасној архитектури“ организована је у оквиру пројекта “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је почетком године одобрен нишкој општини Палилула, као део развојних пројеката, ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans). У сусрет сајамској манифестацији у Верони, ЕКОполис је објавио резултате наградног конкурса за најбољи медијски прилог (у категорији ученика и студената) на тему: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“.
детаљније

 

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ГО ПАЛИЛУЛА
15.05.2012

Општинска изборна комисија Градске општине Палилула, на седници одржаној 14.маја.2012. у 17:30 сати, утврдила је резултате избора за одборнике Скупштине Градске општине Палилула, одржаних 6.маја и на поновљеним изборима одржаним 13.маја 2012.године. На 47 бирачких места, од 65.095 уписаних бирача, гласало је 33.525 становника општине Палилула што изности 51,50 одсто. Према броју гласова и добијеним мандатима стање по изборним листама је следеће: Покренимо Палилулу, Томислав Николић (СНС; НС; ПСС-БК, ПС) 7697 гласова и 7 освојених мандата; Уједињени региони Србије- Бранислав Јовановић, 5831 глас и 5 освојених мандата; Ивица Дачић- Социјалистичка партија Стбије (СПС, ПУПС, ЈС) 5218 гласова и 5 освојених мандата; Избор за бољи живот- Борис Тадић, 3997 и 4 освојена мандата;
детаљније

 

ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА И УМЕТНОСТ ДАВАЊА ХЕРОЈИ БИТКЕ ЗА БЕБЕ
14.05.2012

Градска општина Палилула-Ниш и пројекат „Уметност давања“–компаније „Филип Морис“ добитници су ордена „ХЕРОЈ БИТКЕ ЗА БЕБЕ“ за показану храброст и хуманост у акцији „Битка за бебе“, која је успешно реализована крајем прошле године. Ово јединствено и значајно признање лауреатима је уручио Веран Матић, директор Фонда Б92, на свечаности у Београду поводом 9.маја - Дана победе, за допринос успешном прибављању средстава за набавку инкубатора за породилишта у Србији. „Након акције, коју је покренула Градска општина Палилула у Нишу, у трајању од месец дана у сарадњи са Студентским парламентом ПМФ-а, представницима Фонда Б92, коалицијом организација цивилног друштва, кампања "Битка за бебе" добила је прве донаторе и у нашем граду, рекао је на конференцији за новинаре проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула.
детаљније

 

‘’БАРИЈЕРЕ И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЗГРАДАРСТВУ’’
8.05.2012

Милан Момировић, апсолвент биологије на ПМФ-у у Нишу, по оцени стручног жирија, добио је прву награду на конкурсу о „баријерама енергетске ефикасности у зградарству“, који је расписао ЕКОполис, www.ekopolis.tv  и Градска општина Палилула, www.palilula.eu у оквиру пројекта и подршке ЛЕДИБ програма. Момировић  је са групом предузетника и пројектним тимом Управе општине Палилула био у студијској посети Међународном сајму „Греен Буилдинг“ у Верони (Италија), од 09-12.маја 2012.године. где се упознао са примерима најбоље праксе у пројектовању енергетски ефикасних зграда на свету.Енергетска ефикасност је важна компонента у будућности зградарства, како енергетски ресурси постају све ређи и скупљи, тако се јавља потреба за новим решењима у области енергетске ефикасности у свим сегментима друштва па и зградарству.
детаљније

 

БАРИЈЕРЕ И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЗГРАДАРСТВУ
7.05.2012

Проблем енергетске ефикасности зграда у Нишу везан је махом за старије стамбене објекте. У Нишу, у ужем и ширем центру града преовладавају зграде изграђене шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Поред специјализованих установа, за решавање овог проблема неопходно је укључити и центре локалне самоуправе. Овакав проблем је у Нишу дугорочан проблем, који можда никада озбиљно прихваћен. Апсолутно је апсурдно, услед сталног раста цена енергената у свету, па и код нас, не водити рачуна енергетској ефикасности стамбених објекта. Може се слободно рећи да је након Другод светског рата, развој Ниша био највећи у његовој историји постојања. Убрзаним обнављањем послератног Ниша, као и урбанизацијом града, растао је број зрада у Нишу и стваран је нови изглед града. Већина ових зграда у градским општинама Ниша, није обнављана још од њихове изградње.
детаљније

 

СОЛАРНА АРХИТЕКТУРА КАО РЕШЕЊЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА
7.05.2012

Због енергетске кризе и све озбиљнијег оштећења животне средине производњом енергије, Европске земље, међу којима и наша земља окрећу се ка имплементацији решења за остварење енергетске ефикасности у свим сферама људских активности. У овом раду речено је какав је то модерни концепт енергетске ефикасности у зградарству и какав је њен значај како за економију тако и за екологију. Такође речено је и то да је термичка изолација грађевинских објеката основни, али не једини и никако довољан услов за остварење енергетске ефикасности објеката. Због тога у раду су описани начини за примену соларне енергије у стамбеним објектима, пре свега у домаћинствима, као начини за значајно повећање енергетске ефикасности објеката за становање.
детаљније

 

„УВРНУТА АРХИТЕКТУРА“
7.05.2012

Милан Манојловић, студент Факултета Уметности у Нишу, у класи професора Слободана Јовановића, доставио је Градској општини Палилула и ЕКОполису рад под називом „УВРНУТА АРХИТЕКТУРА“, као колекцију фотографија, урађене у форми фотомонтаже неких зграда у Нишу. И овај рад је настао у оквиру конкурса „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“, који је раписала Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОПОЛИС као део пројекта Градске општине Палилула “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који подржава ЛЕДИБ Програм (Local Economic Development Balkans). Жири је на основу утврђених критеријума, сагледавајући допринос позитивним променама у друштву, подизању свести јавности о значају изолације у грађевинским објектима и употреби материјала који штеде енергију, похвалио креативност Милана Манојловића.
детаљније

 

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА У НИШКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ
7.05.2012

Поводом 9.маја-Дана Европе и Дана победе над фашизмом, трећу годину заредом, Француски институт Ниш, Медија реформ центар Ниш и Нишки културни центар, под покровитељством градских општина: Палилула, Медијана и Пантелеј, организују јединствену манифестацију - Дани европског филма 2012. Најављено је учешће остварења из девет држава а као гости на отварању присуствоваће њена екселенција ,амбасадорка Данске, Мете Кјуел-Нилсен и заменик амбасадора Словеније Милан Предан. Како смо сазнали од директорке Француског института у Нишу, Азилиз Тупен (Aziliz Toupin), ‘’Дане европског филма’’ отвориће у уторак у 20. сати у сали Нишког културног центра Дански филм НАСЛЕДСТВО.То је други део трилогије Пера Флyа посвећене различитим друштвеним слојевима и један је од најгледанијих данских филмова.
детаљније

 

ПОДРШКА ОПШТИНЕ АКТИВНОСТИМА ДЕЦЕ У ВРТИЋУ „ПЕПЕЉУГА“
4.05.2012

Простор вртића Пепељуга, једног од 17 нишких вртића у саставу ПУ Пчелица оплемењен је новим играчкама. Опремање ентеријера почетак је сређивања једног од најстаријих вртића у граду, који 22 јуна 2012.године, обележава 30 година постојања. У сусрет јубилеју делегација Градске општине Палилула обишла је малишане и запослене овог вртића и уручила донацију-дечији мобилијар (са одговарајућим атестом) вредности 105.500,00 динара. За најмлађе треба обезбедити увек најбоље, али у нишким вртићима, поготово у оним који су почели са радом пре више деценија, често недостаје оно што је деци најважније, нове играчке. Зато смо одлучили, каже проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула да наше најмлађе обрадујемо вредним поклоном. Мобилијар садржи кућицу, тунел у облику глисте, тобоган и још један издвојени тобоган са малим кошем.
детаљније

 

ОДЛАЗАК НА САЈАМ „Green Building“ У ВЕРОНУ
4.05.2012

Награду за најбољи рад, на конкурсу: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“, који је раписала Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОПОЛИС у оквиру пројекта Градске општине Палилула “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који подржава ЛЕДИБ Програма (Лоцал Ецономиц Девелопмент Балканс), добио је Милан Момировић, апсолвент, природноматематичког факултета, студије биологије, универзита у Нишу. Он ће са групом предузетника и пројектним тимом Управе ове нишке градске општине посетити Међународни сајам „Green Building“, у Верони (Италија), од 09-12.маја 2012.године. где ће се упознати са примерима најбоље праксе у пројектовању енергетски ефикасних зграда на свету.
детаљније

 
ПОВЕЋАНА БЕЗБЕДНОСТ НА САОБРАЋАЈНИМ ЧВОРИШТИМА ПАЛИЛУЛЕ
3.05.2012

Поводом активности постављања нове саобраћајне сигнализације на локацијaма у општини Палилула где је угрожена безбедност пешака, посебно ученика и студената, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, са сарадницима, у присуству председника Скупштине Града Ниша, проф.др Милета Илића и шефа Железничког чвора Ниш,  Дејана Ђокића, обишли су локацију на пружном прелазу код Старог гробља (стара Дистрибуција) раскрсница улица «Војводе Гојка» и «Првог Српског устанка», где су грађевински радови завршени.
детаљније
 
ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ПОСЛОВАТИ У ЕУ“
3.05.2012

Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва промовисао је у Нишу књигу „Пословати са ЕУ“ која је настала у оквиру „Програма прекограничне сарадње Бугарска–Србија у склопу ИПА“ и истоименог пројекта нишког Регионалног центра МСПП. Овај пројекат има више садржаја, остварује се уз финансијску подршку ЕУ и у сарадњи са партнером из Бугарске - Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа и Градском општином Палилула у Нишу.Књига је произашла из нашег пројекта који је подржала ЕУ. Ово је други пројекат који наш Центар реализује у сарадњи са професорима Универзитата у Нишу и Софији, истакао је Владимир Додић, руководилац пројекта и директор Регионалног центра за развој МСПП у Нишу.
детаљније
 
ОКОНЧАНА ИНВЕСТИЦИЈА ИЗГРАДЊЕ ПИЈАЦЕ НА ПАЛИЛУЛИ
1.05.2012

Поводом Првомајских празника, отворена је зелена пијаца на Палилули. Овај локалитет, једне од најстаријих пијаца у граду, у присуству бројних грађана и представника општинске Управе и ЈКП „Тржница“, отворили су  председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине ГО Палилула, Милан Ђурђевић. Инвеститори овог значајног пројекта за грађане Палилуле, били су Град Ниш, Градска општина Палилула и ЈКП Тржница Ниш. Вредност радова, по речима председника Новаковића износи преко 12.милиона динара.За потпуно опремање простора биће потребно још око 3 милиона, али то је већ друга фаза ове инвестиције.
детаљније