АРХИВА ВЕСТИ МАРТ
 

САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2012
31.03.2012

У нишкој Тврђави, обележена је планетарна акција „Сат за нашу планету”, окупљањем бројних представника организација цивилног друштва, ЕКОполис мреже, Зелене мреже града Ниша, организација локалних управа градских општина Медијана, Палилула и Пантелеј. Симболичним искључењем декоративног светла у Тврђави, Згради Универзитета, Управи Града, пословним објектима градских општина, Регионалној привредној комори, уз организован програм-перформанс младих и глумаца Народног позоришта у Нишу, подршку ЕД Југоистока, јавно-комуналналних  предузећа града, медија, кампања “САТ за нашу ПЛАНЕТУ” је и ове године у Нишу мала очекивани одјек.
детаљније

 

УЧЕНИЦИ ПОДСТАКЛИ БРАТИМЉЕЊЕ
31.03.2012

Градоначелник општине Дулен (Doullens) у Француској, Cristian Vlaeminck и председник Градске општине Палилула-Ниш проф.др Игор Новаковић, на основу узајамних намера општина и успостављене сарадње гимназија, потписали су Споразум о сарадњи локалних управа. Овим  поводом, у просторијама општине Палилула Споразум о сарадњи озваничили су и директори гимназија, проф.Олга Драгојловић директорка гимназије „Светозар Марковић“ и професор Патрик Ферат, Lycee de L`Authie, Дулен (Француска). Овом свечаном догађају присуствовао је и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула.
детаљније

 

БЕЗ НАУКЕ НЕМА РАЗВОЈА СРБИЈЕ
30.03.2012

У холу Електронског факултета у Нишу отворен је Фестивал науке "Наук није баук". Организатор и оснивач ове јединствене манифестације, која се ове године организује по четврти пут, под слоганом „(Све)т је у науци“, са 500 учесника из целе Србије и 47 поставки из различитих научних области, је гимназија "Светозар Марковић" У Нишу.Министар просвете и науке проф.др Жарко Обрадовић рекао је на отварању фестивала "Наук није баук"  да без науке нема развоја Србије и да треба подићи квалитет образовног и научног система на виши ниво.
детаљније

 

ТРИНАЕСТИ САЈАМ ТУРИЗМА У НИШУ 2012
30.03.2012

Међународни сајам туризма одржаће се у Нишу од 30.марта до 1. априла 2012. године. На 1500 м2 изложбеног простора  у реновираној хали „Чаир“, заинтересовани могу пронаћи свој пословни или приватни интерес када су путовања и одмори у питању. Преко 80 излагача представиће своју понуду:  од путовања по Србији, до аранжмана за путовања по земљама Европе  или до далеких дестинација преко океана. Посетиоци ће имати могућност да пронађу  идеално место за летовање било да је у питању море, планина, летњи фестивал, салаш или село.
детаљније

 

ПРИДРУЖИТЕ СЕ АКЦИЈИ „САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2012”
29.03.2012

„Сат за нашу планету” је глобална акција, која ће ове године, у суботу, 31. марта 2012. године у 20:30 часова по локалном времену. окупити појединце, организације, институције и бизнис сектора са заједничким циљем - слање снажне поруке да је могуће нешто предузети против климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и самих нас који на њој живимо, www.earthhour.org.  Почевши од 2009. године када је акција први пут организована у Србији, број градова и општина које подржавају акцију непрестано расте. Глобалној акцији се 2011. године у Србији придружило преко 40 градова и општина, а на глобалном нивоу преко 5200 градова из 135 земаља из свих крајева света, истичу у WWF.
детаљније

 

ПОВЕЋАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА У РЕГИОНУ
29.03.2012

Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш, са својим партнерима на пројекту, Регионалним  пословним центром за мала и средња предузећа у Пернику и Градском општином Палилула, организовао је у Нишу разговор на Округлом столу „Како пословати са ЕУ?“. О овом значајном питању даљег развоја и сарадњи Српских и Бугарских предузетника у Региону, разменили су мишљење професори са Универзитета у Софији и Универзитета у Нишу, који су укључени на пројекту, као и представници локалних органа власти, Бугарска-Перник, Србија-Град Ниш и Градска општина Палилула.
детаљније

 

ПОДРШКА ОПШТИНЕ ОМЛАДИНИ И РАЗВОЈУ СПОРТА
26.03.2012

Пројекат Градска општина Палилула „MODERNSPORT“, који ће се реализовати у партнерству са са оштином Ботевград (Бугарска) у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, у склопу ИПП-а фонда, након усвојених промена у пројектним активностима, кренуће са реализацијом.  Урађен је главни пројекат, истиче проф.др Игора Новаковића, председник општине Палилула, и сада може да почне изградња пројектованих спортских терена, на површини од 4.400м2 у издвојеном оделењу Основне школе “Краљ Петар Први” у Паси Пољани. У циљу развоја и промоције спорта, по речима Новаковића градиће се неколико спортских терена
детаљније

 

ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ УНАПРЕЂУЈУ РАД
21.03.2012

На основу Споразума о сарадњи градских општина Палилула-Ниш и Лазаревац-Београд, који је потписан крајем јануара месеца ове године у нишкој општини Палилула, као прва активност повезивања локалних самоуправа „ради остваривања и обезбеђивања заједничких интереса“ у општини Палилула организован је семинар. Овај скуп, под називом „Унапређене рада Управа градских општина“ намењен делегацији Градске општине Лазаревац, имао је за циљ размену искустава у раду Управа општина и упознавању са пројектима и методом рада нишке Палилуле, истакао је Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула.
детаљније

 

ТЕЛЕВИЗОР-ДАР ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА, РЕДАКЦИЈИ НТВ
21.03.2012

Као допринос бољој информисаности грађана Ниша и наставак успешне сарадње, Градска општина Палилула је Редакцији Нишке телевизије донирала један тв апарат. У име руководства општине, директорки ЈП „Нишка телевизија“ Драгани Николић, ЛЦД  телевизор марке „Телефункер“, уручио је председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић. Овим поводом разговарало се и о програму ове информативне куће и могућностима остваривања боље сарадње са градским општинама у Нишу.
детаљније

 

БЕЗБЕДНОСТ ПЕШАКА, ПОСЕБНО УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА
19.03.2012

Акција постављања нове саобраћајне сигнализације у Градској општинио Палилула, у циљу смањења саобраћајних незгода на пешачким прелазима и у близини школа је настављена. Протекле недеље, на три локације у општини, постављена је модерна саобраћајна опрема. Ради се о новој генерацији променљивих саобраћајних знакова дизајнираних по европским стандардима са ЛЕД диодама и соларним напајањем, чија је видљивост под јаким сунчаним светлом на 250м. Градска општина Палилула у својој Стратегији развоја даје посебан приоритет активностима на побољшању квалитета живота становника у насељима.
детаљније

 

ПОДРШКА ИНОВАЦИЈАМА У МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА
15.03.2012

Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Ниш, приступио је остваривању пројеката „Повећање конкурентности привреде Нишког региона стимулисањем примене иновација у сектору МСП“, који ће у наредне две године реализовати у партнерству са Регионалном  привредном комором Ниш, Универзитетом у Нишу и у сарадњи са Градском општином Палилула. Овај пројекат финансира Делегација Европске Уније у Републици Србији уз учешће од 140.090 евра и остварује се у оквиру Регионалног социо-економског програма развоја 2 (RSEDP 2).
детаљније

 

ПОСЛОВАТИ СА ЕУ
13.03.2012

У сали хотела Tami Residence, у Градској општини Палилула одржана је презентација пројекта „ПОСЛОВАТИ СА ЕУ“. Реализатори овог пројекта прекограничне сарадње су Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш, као носилац пројекта у сарадњи са партнером из Бугарске, Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа у Пернику. Пројекат вредан 104.234,95 еура финансира Европска Унија преко програма Булгариа-Сербиа IPA Cross Border Programme и обухвата део територије Републике Бугарске (регион Перник) и део територије Републике Србије (Нишавски округ).
детаљније

 

ИЗГОРЕЛО ДЕСЕТ СТАНОВА У ПАЛИЛУЛИ
12.03.2012

У поткровљу стамбене зграде у улици Старца Вујадина 22 у насељу Градске општине Палилула у Нишу угашен је пожар у коме је изгорело  десетак станова. Према информацијама из Хитне помоћи нема повређених. Председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић обишао је станаре зграде и понудио им привремени смештај. Ватрогасно спасилачке јединице остле су да дежурају на лицу места током ноћи из превентивних разлога.Пожар је избио око 19 сати у јужном делу поткровља три спојене зграде и убрзо се проширио на цело поткровље. Станари су се брзо евакуисали.Иако је пет ватрогасних возила стигло врло брзо на лице места, гашење пожара је било отежано јер су прилази згради веома неприступачни.
детаљније

 
ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА И НКЦ-у НАГРАДА ЗА ИЗДАВАШТВО
12.03.2012

На Осмом Светосавском сајму књига, који је одржан од 28. фебруара до 8. марта у галерији Србија у Нишу, у организацији графичко-издавачког друштва "Медивест", нишкој читалачкој публици представило се новим насловима двадесетак издавачких кућа: "Лагуна", "Службени гласник", "Вечерње новости", "Ленто", "Едиција", "Логос Арт", "Марсо", "Боок", "Логос", "Каирос", "Кућа добре књиге" и "Партенон".По традицији, најуспешнијим издавачима овогодишњег Светосавског сајма књига додељене су и награде. Жири за доделу награде "Стари Ниш" осмог Светосавског сајма књига - Ниш 2012. у саставу: Видосав Петровић, публициста, Љубиша Соколовић, новинар-уредник и Душан Милосављевић, новинар
детаљније
 
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК ЗАПОСАЛЕНИХ У УПРАВИ
12.03.2012

Синдикат Градске Управе у Нишу најавио је потпуну обуставу рада у понедељак, 12.марта 2012, од 7,30 до 18:00 сати. Према саопштењу достављеном медијима, "запослени ће бити на својим радним местима, али неће обављати послове свог радног места нити послове са странкама". Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић подржао је захтеве радника Управе. Он је истакао да сви запослени у општини Палилула могу одлучити како ће се понашати у време протеста и да због тога неће имати никаквих санкција. Штрајк ће од уторка бити нешто измењен, па ће трајати "само" од 11:00 до 12:00 сати. Са тиме ће, како је најављено, бити настављено сваког дана до испуњења захтева.Због тога су из Синдиката апеловали на грађане да своје послове у управама и службама Града Ниша одложе за уторак или наредне дане.
детаљније
 
САНАЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ ПАЛИЛУЛА У ТОКУ
9.03.2012

Радови на санацији једне од најстаријих пијаца у граду, зелене пијаце на Палилули, отпочели.су овог викенда Како су најавили пре месец дана челници Града и општине Палилула, ова инвестиција, на локалитету Епископске и Божидарчеве улице, биће реализовани у року од 50 дана. Инвеститори пројекта су Град Ниш, Градска општина Палилула и ЈКП Тржница Ниш, извођач радова „МД ГИТ“ д.о.о.Ниш. Извођаче радова обишли су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и директор ЈКП Тржница Ниш Небојша Петровић, са сарадницима. Нова Палилулска пијаца имаће око 100 тезги, за око 30 више у односу на постојеће стање, биће отвореног типа, добиће нову ограду, кров, мокри чвор, посебан део за млечне производе а по завршетку радног времена пијаца ће бити обезбеђена ролоградом.
детаљније
 
ОМЛАДИНА И СТАРИЈИ ИМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ОКУПЕ
9.03.2012

У оквиру подршке активностима становника у насељима општине Палилула, председник Скупштине Милан Ђурђевић и члан Већа Градске општине Палилула Милош Стојковић, посетили су село КРУШЦЕ, где су успешно завршени радови на реконструкцији зграде Дома културе „Радоје Домановић“. После пола века од изградње, залагањем Савета грађана и уз подршку Градске општине Палилула овај друштвени објекат поново ће постати место окупљања мештана овог насељеног места, које по последњем попису има око 1000 становника. У протекле три године учињен је велики напор да се у селу Крушце реше бројни проблеми становника као што су: снабдевање водом за пиће, организован одвоз смећа, уклањање депоније.
детаљније
 
УНАПРЕДИТИ РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ
8.03.2012

Поводом обележавања Међународног дана жена-8.марта у Градској општини Палилула одржане су пригодне сверчаности. Председник Општине, проф.др Игор Новаковић и начелник Управе Бојан Илић, приредили су пријем за жене које су радно ангажоване у општинској Управи ове организације локалне самоуправе а председник Скупштине Милан Ђурђевић и секретар Скупштине Иван Јовановић окупили су одборнице и председнице облике деловања Скупштине општине Палилула.Након уручења букета цвећа, разговарало се и о актуелним питањима положаја жене у друштву и могућностима да се унапреди родна равноправност.
детаљније
 
ПОЛИЦИЈСКА ИСПОСТАВА УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
2.03.2012

Градска општина Палилула је у оквиру сарадње са установама од јавног значаја учествовала и у опремању простора Полицијске Управе-Оделења полиције, Полицијске испоставе за безбедност на Железници Ниш. Овим поводом председник општине проф.др Игор Новаковић, председник Скупштине Милан Ђурђевић и члан општинског Већа Милош Стојковић обишли су запослене ове Полицијске испоставе и уручили део канцеларијског намештаја и два штампача. У име Полицијске Управе Ниш, овом сусрету присуствовао је и заменик начелника Др Љубиша Здравковић.Ово је тренутно једина полицијска испостава на територији општине Палилула и задовољство је што можемо да помогнемо овом колективу.
детаљније
 
ОПРЕМА ИЗ ПРОЈЕКАТА ЗА СТУДЕНТЕ
2.03.2012

Подршка младим и талентованим ученицима општине Палилула део је Стратегији развоја ове организације локалне самопураве Града Ниша која се успешно остварује већ неколико година. По речима председника општине проф.др Игора Новаковића осим добре сарадње са свим образовним установама у општини, подршке студентским асоцијацијама и развојним пројектима, сваке календарске године реализује се и Календар у којем су заступљени најбољи ђаци и студенти. Ове године одлучили смо да добрим студентима који долазе из социјално угрожених породица поклонимо рачунарску опрему која је коришћена у нашим пројектима, каже председник Новаковић.
детаљније