АРХИВА ВЕСТИ СЕПТЕМБАР
 

ПРОЈЕКАТ "CoulTour" НА БУБЊУ
29.09.2012

Другог дана боравка у Нишу - Градској општини Палилула, делегација и пројектни тим бугарске општине Бобов Дол, обишла је локалитет у Спомен парку Бубањ који се реконструише по пројекту CoulTour. Будући културно-туристички, меморијални и  спортско - рекреативни центар нишлија, који се реконструише захваљујући подршци  Европске уније у оквиру програма Суседске сарадње Бугарска-Србија, обишли су: Детелина Борисова, заменица председника општине Бобов Дол; Лилија Стоименова, финансијски експерт општине; Станислав Тенев, технички сарадник и Елена Ионовска, координаторка пројекта (Цоул Тоур) и општине Бобов Дол, са домаћинима из општине Палилула у саставу Никола Божић, сарадник-пројект менаџер, Мирјана Бабић, Анџела Милојевић и Драган Видојковић представници Кабинета председника општине Палилула.
детаљније

 

„МОСТОВИ“ САРАДЊЕ У КУЛТУРИ ДВЕ ОПШТИНЕ
28.09.2012

Протеклог викенда Градску општину Палилула посетила је делегација општине БОБОВ ДОЛ (Република Бугарска) поводом реализације пројекта „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Coul Tour), који се остварује у оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија у склопу ИПП-а програма. Општина Палилула, као партнер општини Бобов Дол на пројекту CoulTour, радила је на уређењу и реконструкцији Спомен парка „Бубањ“- простор око спомен обележја и Амфитеатра. Делагцију ове бугарске општине и пројектни тим у саставу: Детелина Борисова, заменица председника општине; Лилија Стоименова, финансијски експерт општине; Станислав Тенев, технички сарадник и Елена Ионовска, координаторка пројекта (Coul Tour) општине Бобов Дол, примио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.
детаљније

 

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЗГРАДАРСТВУ
28.09.2012

Протекле недеље у Нишу је одржано и промовисано више скупова и пројеката о енергетској ефикасности и глобалним климатским променама. То је био повод за разговор са Бобаном Џунићем, председником Градске општине Палилула, о активностима на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, коју ова организација локалне самоуправе Града Ниша, у сусрет законске примене „енергетског пасоша“, успешно остварује. Ово је део излагања председника Џунића који је забележила медијсја еколошка мрежа, ЕКОполис.Глобално загревање и климатске промене данас су светски проблем и велика претња животу и развоју становништва на нашој планети.
детаљније

 

ОБУКА О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ
27.09.2012

У оквиру завршних активности на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који подржава ЛЕДИБ програм, у Центру за развој предузетништва Градске општине Палилула, одржан је једнодневни семинар за предузетнике, представнике партнерских организација (Опека брик“, Управа за планирање и изградњу Града Ниша, ЕКОПОЛИС - Медијска еколошка мрежа Србије) и друге учеснике пројекта. О томе „Како направити  енергетски ефикасан објекат?“, учесницима обуке говорио је Мирољуб Станковић а о „Правном  и  институционалном окружењу за спровођење мера енергетске ефикасности у зградарству“ (на бази регулативе ЕУ и међународних стандарда), предавање је одржао Светислав Пантић.
детаљније

 

ШТЕДЊОМ ЕНЕРГИЈЕ ПОВЕЋАТИ СТАНДАРД СТАНОВНИШТВА
24.09.2012

Поводом завршних активности на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“ Градске општине Палилула, који је подржао ЛЕДИБ програм, у нишком Медија центру је одржана конференција за новинаре. О значају овог пројекта за општину Палилула, Град Ниш и Регион говорили су Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Жарко Симовић, координатор ЛЕДИБ програма, Љубиша Јаковљевић, менаџер пројекта и Драган Видојковић, координатор Медијске еколошке мреже ЕКОполис. Овај развојни пројекат Градске општине Палилула остварује у партнерству са Грађевинским кластером „Опека брик“, Управом за планирање и изградњу Града Ниша и ЕКОПОЛИС-Медијском еколошком мрежом Србије
детаљније

 

ЕНЕРГЕТСКИ ФОРУМ О ОБНОВЉЕНИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ
24.09.2012

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије, Зорана Михајловић, отворила је трећи Међународни енергетски форум, који је у организацији  Централно-европског форума за развој (CEDEF), одржан у Нишу на тему "Снабдевање енергијом и енергетска сигурност у југоисточној Европи". У присуству градоначелника Ниша, проф.др Зорана Перишића, министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељка Ковачевића, координатора за обновљиве изворе енергије у Министарству економије Црне Горе Игора Ковачевића, председника Управног одбора Електропривреде Србије Аце Марковића и председника Управног одбора ЦЕДЕФ-а Јованке Арсић-Каришић, министарка Михајловић је истакла значај обезбеђивања потребних количина енергије, на економски, енергетски и еколошки прихватљив начин, уважавајући сталан раст потреба и тражње за енергентима и све већу експлоатацију ограничених природних ресурса.
детаљније

 

УСПЕШНО ПРЕЗЕНТОВАНО СТВАРАЛАШТВО ЗАНАТЛИЈА
20.09.2012

У сусрет обележавању јубилеја 1.700 година од потписивања Миланског едикта (1700th ANNIVERSARY OF THE EDICT OF MILAN, AD 313-2013) под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Нишког културног центра, Занатска комора Ниш-Опште удружење самосталних привредника и занталија Ниша организовало је изложбу уметничких радова, икона и сувенира. На ИЗЛОЖБЕНОЈ ПОСТАВЦИ, која је презентована у више просторија Нишког културног центра, више од 160 излагача приказало је око 350 занатских и уметничких радова, који су имали заједничку компоненту - Милански едикт. Изложбу је отворио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. У поздравној речи упућеној занатлијама, уметницима и бројним гостима, председник Џунић је нагласио да веома цени креативност и упорност руководства Занатске коморе и њених чланова.
детаљније

 

УРЕЂЕЊЕ ПАРКА БУБАЊ ПО ДИНАМИЦИ ПРОЈЕКТА
17.09.2012

Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима, представницима Завода за заштиту споменика културе и ЈКП “Горица“ у Нишу, обишао је  Спомен парк „Бубањ“- простор око спомен обележја и Амфитеатра, који се реконструише у оквиру пројекта прекограничне сарадње Бугарска-Србија, „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“.Извођач радова, који је изабран на тендеру, друштво МД Градња Инжењеринг Транспорт- Ниш, има рок да до 15.октобра заврши планиране радове из пројекта. Очекује се да ускоро овај локалитет обиђу и представници Европске уније, како би се уверили да се планирани радови и одобрена средства, у износу од 121.666 еура остварују по ставкама пројекта.
детаљније

 

ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКИХ РАДОВА, ИКОНА И СУВЕНИРА У НКЦ
17.09.2012

Под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Нишког културног  центра, Занатска комора Ниш-Опште удружење самосталних привредника и занталија Ниша организује ИЗЛОЖБУ УМЕТНИЧКИХ РАДОВА, ИКОНА И СУВЕНИРА као допринос обележавању јубилеја 1.700 година од потписивања Миланског едикта (1700th ANNIVERSARY OF THE EDICT OF MILAN, AD 313-2013). Очекује се да ову ИЗЛОЖБЕНУ ПОСТАВКУ, која ће бити изложена у простору Нишког културног центра, Станоја Бунушевца бб, у среду 19.септембра 2012. у 12:00 сати, отвори Бобан ЏУНИЋ, председник Градске општине Палилула.
детаљније

 

СЛИКАРИ ЗА ЕКОЛОШКИ ГРАД У CUW КАМПАЊИ
16.09.2012

Уз поруку нишких уметника, НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ успешно обележена активност светског еколошког покрета Clean up the World- Очистимо свет  2012, коју под покровитељством Градске општине Палилула промовише ЕКОполис мрежа. “Ми смо већ десет година део светског еколошког покрета који је и овог викенда CUW кампање окупио преко 40.милиона волонтера у 140 земаља света-истакао је Драган Видојковић, национални координатор кампање и лидер ЕКОполиса. „Очистимо свет” није само једнодневна активност већ провера наше еколошке савести и одговорности заједнице за своје животно окружење. Наше активности се не могу мерити само тонама сакупљаног смећа већ степеном подизања свести о актуелним еколошким проблемима са којима смо данас суочени“- кажу у Медијској еколошкој мрежи Србије ЕКОПОЛИС, која је координатор ове планетарне еколошке иницијативе.
детаљније

 

МАРИЈА БРАЈДИЋ, НОВА НАЧЕЛНИЦА УПРАВЕ ОПШТИНЕ
12.09.2012

На основу члана 55 и 56  Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'',број 129/2007) и члана 55. Статута Града Ниша („Службени лист Града Ниша", број 123/2008) Веће Градске општине Палилула, на седници одржаној 10. септембра 2012. године, донело је решење о постављењу Марије Брајдић, дипломираног правника, за начелника Управе Градске општине Палилула, на период од пет година, почев од 11.09.2012. године. Ово решење је објављено у „Службеном листу Града Ниша". У веома садржајној радној биографији Марије Брајдић неведено је да има радно искуство, више од седамнаест година, на пословима правне струке и да је положила правосудни испит 1996. У Градској управи Града Ниша, где је провела тринаест година, обављала је више одговорних послова и задатака.
детаљније

 

ЦЕНТАР ЈЕ ТАМО ГДЕ ВАМ ЈЕ ХРАМ БОЖИЈИ !
9.09.2012

Градска општина Палилула обележила је у недељу крсну славу - Сабор српских светитеља. Славски колач је пресечен у Храму Светог Николе, где је Свету Литургију уз молитвени призив Светог Духа на почетку нове школске године, служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован. Честитајући Славу руководству општине Палилула, домаћину Славе Милану Стевановићу и председнику општине Бобану Џунићу, који је преузео Славу, Његово Преосвештенство Епископ нишки је рекао: „Предивно је и то што смо се помолили на дан ових светаца јер то су они који су светлели на светионику, на свећњаку цркве Божје, који су се учили светлости Божијој и просвећивали људе светлошћу Христовој.
детаљније

 

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА
7.09.2012

Градска општина Палилула, у недељу 9.септембра, слави своју крсну славу САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА. Позивамо Вас да присуствујете дочеку Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина др Јована, који ће од 08:00 часова служити Свету Литургију и молитвено призивање Светог Духа у Храму Св. Николе.Резање славског колача биће у Храму Св.Николе, непосредно после Свете  Литургије, oko 11:00 часова. Домаћин славе ове године је Милан Стевановић. Славски пријем и окупљање гостију приређује се у сали Нишког културног центра, у недељу 09. септембра 2012. године, са почеком у 12:00 часова. 
детаљније

 
ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА УРЕЂУЈЕ НАСЕЉА
6.09.2012

Од тридесет дивљих депонија, које је у насељима Градске општине Палилула, уз помоћ грађана, регистровала општинска Служба за инспекцијске послове, петнаест локација је уређено у зелене површине. „Средства, у износу од 1,45 милиона динара, која смо добили захваљујући пројекту „Претварање дивљих депонија у парковске површине“, усмерена су на санирање 15 локација, на којима је одлаган отпад. Претворили смо их у зелене површине и на овим местима поставили мобилијаре за рекреативне активности деце и омладине. Данас смо, приликом обиласка насеља Делијски вис, у улици Вељка Петровића, видели једну од уређених, раније девастираних локација-истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.
детаљније
 
ГРАД КАО ПОЗОРИШНА СЦЕНА - УРБАН ФЕСТ 2012
1.09.2012

Представе друге вечери "Урбан феста" - Међународног студентског фестивал позоришта, који по осми пут за редом, организује СКЦ Ниш и Академско позориште СКЦ-а, одржане су у Градској општини Палилула.  Прво су чланови Академско позориште СКЦ Ниш, на игралишту код гимназије „Светозар Марковић" одиграли представу ''ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР'', коју је режирао и адаптирао Марко Ђурић на текст Жан Ануја а затим су студенти глуме Факултета уметности Нови Пазар, департмана у Нишу, наступили са представом  „ДУПЛО ОГЛЕДАЛО'', у режији Кристине Брзић. Фестивал је по традицији почео у Амфитеатру на кеју код Дома младих, у суботу 1.септембра представом ''БРЕВРОВИЗИЈА''
детаљније