АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

УЗ ДЕБАТУ ДО НОВИХ САЗНАЊА
30.04.2013

Гимназија „Светозар Марковић“ у Нишу у сарадњи са гимназијом из Холандије организовала је трећи пут за редом конференцију са називом МyСпеецх. Ради се о вишедневном дебатовању на теме везане за положај младих у свету, актуелних друштвених дешавања у свету, као и положају Србије по питању чланства у Европској Унији. Пројекат сарадње две школе, нишке гимназије „Светозар Марковић“ и гимназије Валуасцоллеге из града Венло у Холандији, обухватио је посету ученика и њихових професора Граду Нишу и Градској општини Палилула. Ученици из Холандије су били смештени код својих вршњака. Централне активности пројекта биле су усмерене на дебате које су вођене од 22-26.априла, на енглеском језику. Форме дебата су осмислили сами ученици.
детаљније

 

ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ И ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА
27.04.2013

Под покровитељством Градске општине Палилула, Коњички клуб „Нониус“ у Горњем Међурову, пету годину за редом, организoвао је туристичко-културну манифестацију „ЛАЗАРИЦЕ“. Породични дом Тонија и Јасне Илиески угостио је протеклог викенда преко стотину малишана и њихове родитеље који су дошли да обележе Лазареву суботу и празник Цвети који је недељу дана пред Ускрс. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем па су учесници „Лазарице“ од раног јутра обилазила домаћинства у Међурову а једна група деце сакупљала је цвеће и правила венчиће. За то време окупили су се и учесници такмичења у припремању рибље чорбе, такмичари у древној Јапанској игри ГО, љубитељи коњичког спорта и природе.
детаљније

 

ЗА КОРИСНИКЕ СРЕДСТАВА ИПА ПРОГРАМА-ДРУГОГ ПОЗИВА, УГОВОРИ И ОБУКА
26.04.2013

Укупна вредност, уручених 39 уговора, за заједничке пројекте другог позива, износи 10.288.480,49 евра. Градска општина Палилула и општина Своге у сарадњи са Бугарском фондацијом „Спорт без граница“, реализоваће двогодишњи пројекат „СУЦЦЕСС-УСПЕХ“, како би се побољшао квалитет живота и подстакао одрживи развој пограничних региона кроз спорт. Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Заједничким техничким секретаријатом ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија и Главном дирекцијом „Управљање прекограничном сарадњом“ Министарства регионалног развоја и јавних радова Републике Бугарске, организовала је у нишком хотелу „Тами ресиденце” свечану церемонију уручивања уговора у оквиру Другог позива из ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска- Србија.
детаљније

 

ТУРИЗАМ И КУЛТУРА - МОСТ ПОВЕЗИВАЊА ОПШТИНА
26.04.2013

За изградњу Амфитетра у Бобовом Долу и уређење Спомен парка „Бубањ“ на Палилули- реконструкцију анфитетра и уређење парковне површине, у оквиру програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, Еврпска унија партнерским општинама одобрила 577.561.00 Еура. Вредност пројекта који је реализовала Градска општина Палилула-износи 179.162,00 ЕУР. Пројекат је успешно реализован и дао је добар импулс успостављању сарадње у прекограничном региону.Захваљујући пројекту CoulTour-"Успостављање сарадње у области културног туризма у општинама Бобов Дол(Бугарсла) и Палилула(Србија)", који је реализован у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, изграђен је Амфитеатар у Бобовом Долу а Спомен парк „Бубањ“- Амфитеатар и простор око спомен обележја, у нишкој општини Палилула, након реконструкције добили су нови изглед.
детаљније

 

НАША ДЕЦА ТО ХОЋЕ И МОГУ!
25.04.2013

Школа за основно и средње образовање „14.октобар“ у Нишу, протекле недеље била је домаћин 15. Републичког такмичења фризера „за специјалне школе“, које је организовано и уз подршку Градске општине Палилула-Ниш. На овом такмичењу, осим школе „14.октобар“ у Нишу, учествовали су и представници школа за основно и средње образовање: „Милан Петровић“ у Новом Саду, „Радивоје Поповић“ у Сремској Митровици и Средње занатске школе у Београду. По речима Зорана Николића, директора школе „14. Октобар“, јубиларно такмичење фризера „за специјалне школе“ везано је за образовно подручје рада женски фризер. Такмичило се једанаест ученика из четири школе у конкуренцији женских и мушких фризера.
детаљније

 

НОВЕ АКТИВНОСТИ ДРУШТВЕНОГ ЦЕНТРА У ПАЛИЛУЛИ
24.04.2013

Захваљујући пројекту Друштва за развој деце и младих - ОТВОРЕНИ КЛУБ и подршци Градске општине Палилула, Фондација Новак Ђоковић донирала је 10 бицикала деци, ученицима основне школе „Сретен Младеновић-мика“ и средњих школа који живе у насељу „Црвена Звезда“. Овим поводом, у Друштвеном центру у насељу „Црвена Звезда“ ул.Душана Поповића бб, организована је пригодна свечаност. О раду Фондације  Новак Ђоковић говорила је Горана Џуџа Јаковљевић, пројектни менаџер. Након честите Бобана Џунића, председника Градске општине Палилула, награђене ученике поздравили су и  Олгица Бајић, председница Друштва за развој деце и младих и Јасмина Станковић, директорка основне школе „Сретен Младеновић-Мика“.
детаљније

 

КАКО „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО“ ?
23.04.2013

Поводом обележавања Дана планете земље-22.април и реализације међународних пројеката "Живети ЗЕЛЕНО", „Један дан на ЗЕМЉИ“, „Clean up the World - Очистимо свет“, Градска општина Палилула и Медијска еколошка мрежа Србије - „ЕКОполис“, организовали су у нишкој Галерији Србија, пригодну свечаност. Овим поводом, установама организацијама и појединцима, представницима медија, уручена су признања – израз захвалности еколошке мреже и општине „за подршку у очувању животне средине и допринос планетарној активности „Очистимо свет“. О значају обележавања Дана планете, који се ове године у целом свету одвија под мотом „Лице климатских промена“, говорили су професор Филозофског факултета у Нишу др Иван Цветановић
детаљније

 

НАША ПОДРШКА - САДНИЦЕ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ
18.04.2013

Поводом обележавања Дана планете земље-22.април и реализације међународних пројеката "Живети ЗЕЛЕНО", „Један дан на ЗЕМЉИ“, „Clean up the World“, Градска општина Палилула подржала је активност Скупштине станара у насељу Стара железничка колонија, на уређењу међублоковског простора. Овим поводом, уз помоћ општине засађене су нове саднице на простору испред зграде- истакао је председник општине Палилула Бобан Џунић. У сарадњи са Медијском еколошком мрежом-ЕКОполис, која је промотер светских еколошких јампања, упутили смо позив становницима општине да у овој години искажу већи степен одговорности и сарадње на уређењу и одржавању животног простора.
детаљније

 

УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА - ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА У НИШУ БЕЗ ГМО
8.04.2013

На шестој редовној седници Скупштине Градске општине Палилула, која је одржана у сали Нишког културног центра 8.априла, одборници су усвојили Декларацију за Градску општину Палилула у Нишу без генетски модификоване хране. Овим је територија нишке општине Палилула, закључио је председник Скупштине Милош Стојковић, проглашена за територију без производње и производа од генетски модификованих организама (GMO free zone) чиме се и ова организација локалне самоуправе Града Ниша, после општина Панталеј и Медијана, придружила градовима Србије и ЕУ који су рекли „СТОП“ генетски мофификованој храни.
детаљније

 
ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА 1941
8.04.2013

Под покровитељством Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и  очување баштине Ниша, одржало је на Старом нишком гробљу “Горица” ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Овим поводом, након опела у присуству свештеника Саборне цркве, представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Градске општине Палилула, Града Ниша, Удружења потомака ратника, положили су цвеће и венце на спомен обележје и евоцирали сећања на бомбардовање Ниша пре 72 годинe.

детаљније
 
ТУРИЗАМ КАО СТРАТЕШКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ
4.04.2013

На 14. Међународном сајму туризма и активног одмора, који се одржава у Нишу, у хали „Чаир" од 4-6.априла 2013, по традицији своје туристичке потенцијале представила је и Градска општина Палилула. Изложбени простор општине Палилула обишао је Бобан ЏУНИЋ, председник општине са сарадницима и представницима привредних и туристичких организација које раде на територији општине. За представнике медијских кућа овим поводом, председник општине је одржао конференцију за новинаре. Једно од стратешких опредељења општине Палилула, по речима Бобана Џунића  је развој туризма и угоститељства.
детаљније
 
ХОДАЛИЦЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ И СТАРА ЛИЦА
3.04.2013

Један од четири главна развојна приоритета и стратешкa циља развоја Градске општине Палилула до 2016 године је друштвени развој-унапређење друштвених услуга и више бриге за све грађане општине. У оквиру редовних активности општине и подршци особама „трећег доба“, председник општине Палилула Бобан Џунић, председник Скупштине Милош Стојковић и члан општинског Већа Златко Шемић, посетили су Дом за пензионере и стара лица-ЕСКУЛАП ЦЕНТАР у Новом Селу. Овим поводом, корисницима услуга Дома за пензионере и стара лица, уручене су ходалице, дар општине Палилула.Делегацију општине Палилула примио је Жикица Младеновић, директор ове установе. Он је упознао присутне госте и представнике медија о раду ове приватне установе социјалне заштите и бриге о старим и инвалидним лицима.
детаљније