АРХИВА ВЕСТИ ЈАНУАР
 

ПРОМОЦИЈА НАГРАЂЕНИХ „СВЕТОСАВСКОМ НАГРАДОМ“
30.01.2013

Највеће просветно признање «Светосавску награду», за посебне резултате и доприносе развоју образовања и васпитања у Србији, у току претходне године, од 424 достављена предлога добило је 20 установа и појединаца. Веома строге критеријуме за доделу награде, по којима је радила Комисија Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Србије ове године испунила су и три кандидата из Ниша: Основна школа «Десанка Максимовић» у Чокоту, у Градској општини Палилула као и поједници–талентовани ученици Ђорђе Давидовић и Теодора Ђорђевић. Овим поводом, у основној школи «Десанка Максимовић» у Чокоту, у присуству бројних званица, председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, представника града, других образовних установа и удружења, одржана је свечаност и промоција рада школе уз документарни филм.
детаљније

 

РАДИОНИЦА ЗА ИЗРАДУ ПРОГРАМА ДРУШТВЕНОГ ЦЕНТРА
29.01.2013

У оквиру пројекта “Развој друштвених центара у југоисточној Србији”, који спроводи Друштво за развој деце и омладине - ОТВОРЕНИ КЛУБ у Нишу, уз подршку УНИЦЕФ-а и Градске општине Палилула, у сали Нишког културног центра организована је једноднева радионица са темом „развој програма друштвеног центра“. Општи циљ новог пројекта Отвореног клуба, који подржава општина Палилула, истакла је Тамара Симоновић менаџер пројекта, је допринос развоју Развојно-образовних центара као мреже засебних друштвених центара (у седам општина Региона: Пирот, Прокупље, Лебане, Бојник, Сурдулица, Владичин Хан, Палилула) који одговарају на потребе локалних заједница кроз досезање чланова заједнице и пружање подршке, усмеравајући свој рад на иновативне развојне и образовне услуге.
детаљније

 

ПРЕДЛОЖЕНО ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА О ГРАДОВИМА
28.01.2013

Град и градске општине у Нишу, морају да иду у корак са временом и максимално ефикасно испуњавају све потребе и очекивања грађана. Стога је обједињена  иницијатива, на састанку председника скупштина градских општина и Скупштине Града Ниша проф. др Милета Илића за доношење Закона о градовима, којим би се регулисао пренос дела републичких надлежности на градове и градова на градске општине и месне канцеларије. Према Илићевим речима, већ је дефинисан предлог и образложење ове иницијативе, која је упућена Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Овај закон био би у духу највиших демократских вредности и неопходан је како би се системски решило преношење дела надлежности и послова ближе самим грађанима, односно на градске општине и на месне канцеларије.
детаљније

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДУХОВНОСТИ И ШКОЛСКА СЛАВА
27.01.2013

Овим поводом, по традицији, одржане су бројне манифестације у Нишу и Градској општини Палилула. Најпре је у петак, 25. јануара, у сали Симфонијског оркестра одржан традиционални Светосавски концерт учитељског хора „Лира“, затим је у суботу у Позоришту лутака одржана градска прослава Савиндана а на Дан Светог Саве, у недељу, у организацији Епархије нишке и Њ.П. епископа Јована, у Дому војске одржана  је Светосавска академија. У основној школи «Десанка Максимовић», ученици и наставници школе припремили су пригодан програм. И запослени установе Нишки културни центар, која се налази у општини Палилула су обележили своју славу Светог Саву. Директорка Бојана Симовић је истакла да ће се НКЦ бројним пројектима укључити у званично обележавање јубилеја, 17 векова од доношења Миланског едикта.
детаљније

 

РЕМОНТОВАНА ТРЕФО СТАНИЦА У НАСЕЉУ ОКО СТАРОГ ГРОБЉА
21.01.2013

Становници насеља око Старог гробља «Горица» у Градској општини Палилула, после вишемесечних радова добили су крајем јануара месеца на употребу ремонтовану трафостаницу "Центар 1" јачине 12,5 MVA јер је снабдевање старом, од осам MVA било отежано, посебно у зимским месецима. По речима Драгослава Павловића, техничког директора Електродистрибуције Ниш, домаћинства овог дела општине Палилула имаће знатно боље напајање и неће долазити до тежих кварова. Он је нагласио да је тенденција привредног друштва "Југоисток" реконтрукција свих спорних трафостаница и потпуна аутоматизација чиме би било омогућено несметано снабдевање становника на читавој територији града.
детаљније

 

ПРОЈЕКТИ УЗ ПОДРШКУ ЕУ, ПОВЕЗУЈУ ОПШТИНЕ У РЕГИОНУ
16.01.2013

Делегација бугарске општине Ботевград посетила је општину Палилула и са својим домаћином, председником Бобаном Џунићем обишла локацију у насељу Паси Пољана где ће се градити спортски терени.Захваљујући пројектним активностима Градске општине Палилула, у истуреном одељењу Основне школе "Краљ Петар-Први", у насељу Паси Пољана, до краја марта месеца 2013. изградиће се спортски терени за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза. Вредност ове инвестиције на Палилули, која ће бити остварена уз подршку ЕУ је око 218 480.74 Еура.Ученици као и велики број младих овог приградског насеља општине Палилула, које има досељена, избегла и расељена лица из Хрватске и са Косова и Метохије, већ од пролећа ове године имаће идеалне услове за развој спортско - рекреативних активности.
детаљније

 

ОБРАЗОВАНА СТАЛНА РАДНА ТЕЛА СКУПШТИНЕ
15.01.2013

Пета седница Скупштине Градске општине Палилула протекла је у знаку конституисања сталних скупштинских тела. Након усвајање записника са четврте редовне седнице Скупштине Градске општине Палилула, донет је Пословника о измени и допуни Пословника Скупштине градске општине Палилула. Одборници су већином гласова донели Решења о образовању осам Скупштинских комисија. Образована је Комисија за омладину, којом ће председавати Марија Стојановић; Председник Комисије за спорт  је Драган Радовановић; Комисије за социјална питања, председница Мира Tанасијевић; Комисије за културу, образовање и историјско наслеђе, председник Миодраг Михајловић; Комисије за комуналне делатности и за рад са саветима грађана, председник Александар Поповић;
детаљније

 

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА СПОРТСКИХ ТЕРЕНА У ПАСИ ПОЉАНИ
15.01.2013

Председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са сарадницима, обишао је локалитет истуреног одељења Основне школе "Краљ Петар-Први" у насељу Паси Пољана где ће се до краја марта месеца изградити спортски терени, захваљујући пројекту „MODERNSPORT“ који се остварује у оквиру  програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија.Након спроведеног тендера, за извођача радова у овој фази пројекта „MODERNSPORT“, изабрано је Привредно друштво за грађевинске радове SLOGA CONSTRUCTION“ у Крагујевцу. „Крајњи рок за завршетак радова на овом комплексу је 28. март 2013. године.
детаљније

 

АКЦИОНИ ПЛАН ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА – ВИЗИЈА РАЗВОЈА ДО 2016
9.01.2013

Градска општина Палилула је једна од дванаест општина у Србији и једина градска општина, која је у оквиру редовних пројектних активности пре две године ушла у Програм подршке општинама (MSP IPA 2007) „Добра управа, планирање и пружање услуга“. То је отворило могућност израде Акционог плана општине и подршку консултаната Програма MSP IPA 2007. који финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум на челу са GIZ IS. На овом документу, значајном за грађане општине Палилула и Град Ниш у целини, интезивно се радило а Координациони тим пројекта Општине урадио је финални документ Акционог плана Градске општине Палилула за 2012–2016, који је након усвајања на седници Скупштине, објављен у публикацији и на ЦД-у.
детаљније

 

ИЗАБРАН НАЈБОЉИ ПОНУЂАЧ ЗА РАДОВЕ ПО ПРОЈЕКТУ
8.01.2013

У просторијама Градске општине Палилула одржана је седница Комисије за отварање тендера, за извођење грађевинских радова по пројекту „Реконструкција школског дворишта основне школе Краљ Петар-Први у Паси Пољани, Ниш" („Constructional works in Palilula–reconstruction of School yard of the primary school Kralj Petar I in Pasi Poljana, Nis”) уговор о субвенцији 2007 РД-02-29 - 227/28.07.2011(буџетска линија БЛ6), пројекат бр. 2007ЦБ16ИПО006-2009-1-49/ПП2/2, који се остварује у оквиру ИПА програма суседске сарадње Србија-Бугарска. По речима председника општине Бобана Џунића који је председавао „тендерском комисијом“, на позивни конкурс су пристигле три понуде.
детаљније

 

НАЈМЛАЂЕ ПАЛИЛУЛЦЕ ОБИШАО ПРЕДСЕДНИК И ДАРИВАО ПОКЛОНИМА
8.01.2013

За Новогодишње и Божићне празнике, председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, поделио је пакетиће најмлађим становницима општине. За разлику од уобичајних свечаности које су организоване у школама и вртићима, председник нишке Палилуле одлучио је да лично посети породична домаћинства и своје најмлађе суграђане и честита им 2013.годину. То је за многе малишане али и њихове родитеље, осим радости новогодишњим поклонима, било велико изненађење и могућност да се лично упознају и поздраве са председником општине. Брига о деци и подршка општине њиховом васпитању и образовању, по речима председника Џунића, биће један од приоритетних задатака ове организације локалне самоуправе Града Ниша у наредном периоду.
детаљније