АРХИВА ВЕСТИ СЕПТЕМБАР
 

КАНЦЕЛАРИЈА ЦЕНТРА НА „КУЋНОМ ПРАГУ“
26.09.2014
КАНЦЕЛАРИЈА ЦЕНТРА НА „КУЋНОМ ПРАГУ“

У просторијама месне канцеларије „Ђука Динић“, Градске општине Палилула отворена је испостава Центра за социјални рад „Свети Сава“. Овим поводом, председник општине Палилула Бобан Џунић, градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и директор Центра за социјални рад, Зоран Јовић, са сарадницима  обишли су ово насеље. Канцеларија ће радити три дана недељно а након тога, службеници Центра ће предмете обрађивати и затим понудити одговарајућа решења. „Идеја је заиста добра, проверена у другим градовима. Ја се надам да ће корисници бити јако задовољни оним што сада добијају, истакао је проф.др Зоран Перишић, градоначелник Града Ниша.
детаљније

 

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ВЛАСТИ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА
25.09.2014
ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ВЛАСТИ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички отворила је Националну конференцију „Успостављање институционалних механизама за питања ЕУ у јединицама локалне самоуправе у Србији“ коју је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Кабинетом потпредседнице Владе и министарке државне управе и локалне самоуправе и Преговарачким тимом за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Конференција је организована у хотелу Метропол Палас у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу ЕУ интеграција“, који финансира Краљевина Шведска и спроводи СКГО.
детаљније

 

ОДРЖАН 30.„КУП КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“
21.09.2014
ОДРЖАН 30.„КУП КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“

Одред извиђача „Краљ Петар Први“ организовао је од 19-21.септембра у околини Белотинца, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу, тридесето екипно орјентационо такмичење под називом „Куп Краља Петра Првог“. Реч је о такмичењу у извиђачком вишебоју, које обухвата проверу извиђачких вештина, као што су орјентација на непознатом терену, израда топографских материјала, прва помоћ али и остваривање еколошког програма светске кампање „Clean up the World 2014“. Тродневно међународно такмичење извиђача, по речима Момчила Петковића, старешине одреда, окупило је око 120 такмичара из Србије и Републике Македоније.
детаљније

 

ГРАЂАНИ КОВАНЛУЧКЕ УЛИЦЕ НЕЗАДОВОЉНИ ДИНАМИКОМ И КВАЛИТЕТОМ РАДОВА
20.09.2014
ГРАЂАНИ КОВАНЛУЧКЕ УЛИЦЕ НЕЗАДОВОЉНИ ДИНАМИКОМ И КВАЛИТЕТОМ РАДОВА

Становници Градске општине Палилула, који живе у Кованлучкој улици, ускоро ће добити реконструисану и асфалтирану улицу, бар тако обећавају надлежни.По позиву грађана, председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са својим сарадницима обишao je протеклог викенда ову локацију. У разговору са представницима извођача радова, „МД Градња инжењеринг транспорт“, председник Џунић је пренео незадовољство становника овог насеља општине Палилуле, динамиком и квалитетом извођења радова.Уређење ове улице је у програму приоритетних инфраструктурних пројеката које је општина Палилула доставила Граду.
детаљније

 

ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА
19.09.2014
ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

Стална конференција градова и општина организовала је у Сава Центру у Београду конференцију под називом „Редовно о ванредном - локалне самоуправе у ванредним ситуацијама - реформа досадашње праксе“. Циљ овог скупа, који је окупио представнике локалних органа власти, експерте и представнике Владе Србије је отварање дијалога између свих актера, који би довео до бољих и ефикаснијих решења управљања у ванредним ситуацијама, нарочито у оквиру надлежности локалних самоуправа.
детаљније

 

ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ „ОЧИСТИМО СВЕТ“ 2014.
15.09.2014
ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ „ОЧИСТИМО СВЕТ“ 2014.

Ученици основне школе “Бранко Радичевић” у Габровцу у Нишкој општини Палилула, акцијом уређења централног трга у насељу, око аутобуске окретнице, најавили су планетарну еколошку активност у Србији “Clean up the World-Очистимо свет 2014.”, која сваке године, средином септембра месеца, широм света окупи преко 40 милиона волонтера. “Заједно смо показати, наши ученици, професори, родитељи ученика као и чланови Савета грађана у селу, да наши локални напори имају значајан, глобални утицај на нашу животну средину – изјавила је Глорија Радојичић директор основне школе у Габровцу која је основана давне 1878.године.
детаљније

 

СЛАВУ „САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“ ОБЕЛЕЖИЛА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА
14.09.2014
СЛАВУ „САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“ ОБЕЛЕЖИЛА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА

Нишка Градска општина Палилула, на чијој се територији налази најстарији део града у коме се у највећој мери задржао стари градски дух обележила је своју славу – “Сабор српских светитеља”. Руководство општине је задовољно постигнутим а челници града обећали су помоћ да нишка Палилула задржи стара обележја и оствари визију развоја.Председник Бобан Џунић и градоначелник Ниша Зоран Перишић честитали су свим Палилулцима овај дан и обећали да ће Палилула успешно настави свој друштвени и економски развој.
детаљније

 

ПОЛУФУНАЛЕ КОШАРКАШКОГ ПРВЕНСТВА СА ЛЕД ЕКРАНА НА ТРГУ "КРАЉА МИЛАНА"
12.09.2014
ПОЛУФУНАЛЕ КОШАРКАШКОГ ПРВЕНСТВА СА ЛЕД ЕКРАНА НА ТРГУ "КРАЉА МИЛАНА"

“Град Ниш, Градска општина Палилула, у сарадњи са Саветом за младе и Канцеларијом за младе Града Ниша и РТВ БелАми Ниш, омогућиће грађанима Ниша, праћење полуфиналног сусрета Кошаркашке репрезентације Србије и Француске, са Светског шампионата у Шпанији. Пренос овог  изузетног спортског догађаја, који ће се одржати у петак 12.септембра 2014. од 22:00 сата, по речима Бобана Џунића, председника нишке општине Палилула биће омогућен грађанима Ниша, путем лед екрана и соунд стејџа, на тргу “Краља Милана” код хотела Амбасадор, који ће специјално овим поводом бити монтирани.
детаљније

 

ПРОМОЦИЈА ПАЛИЛУЛСКИХ НОВИНА И ИЗЛОЖБА РУКОТВОРИНА
8.09.2014
ПРОМОЦИЈА ПАЛИЛУЛСКИХ НОВИНА И ИЗЛОЖБА РУКОТВОРИНА

На Палилулској пијаци, која је поводом одржавања „Палилулске вечери 2014“ претворена у ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР, одржана је Конференција за новинаре и промоција двоброја „Палилулских новина“. О музичко- сценском програму, који је насловљен „У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“ - вече духовне, староградске музике и нишког мерака и садржају новина, представнке медија упознао је Бобан ЏУНИЋ, председник Градске општине Палилула. Јавности је представљен двоброј - пет и шест „Палилулских новина“, које су својеврсни летопис дешавања и активности руководства у општини Палилула- истакао је председник Џунић.
детаљније

 
ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ У ЗНАКУ МЕРАКА И ТРАДИЦИЈЕ
8.09.2014
ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ У ЗНАКУ МЕРАКА И ТРАДИЦИЈЕ

Упркос неповољним временским условима, по традицији на Палилуској рампи и у Епископкој улици, одржана је традиционална манифестацију у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014“, коју је организовала Градска општина Палилула-Ниш. Програм је био посвећем  обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, очувању историјског и културног наслеђа српског народа и успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине. Уз учеснике културно-уметничког програма, окупило се више хиљада Нишлија- Палилулаца и бројни гости из других средина.
детаљније
 
„ЧИКА ЖИКИН КОРНЕР“ - ЖИКА ЧОКАЛИЈА
8.09.2014
„ЧИКА ЖИКИН КОРНЕР“ - ЖИКА ЧОКАЛИЈА

Дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша ове Палилулске вечери у Епископској улици Градске општине Палилула, дочарао је и програм под називом „Чика Жикин корнер“. Уз помоћ пријатеља, ово дружење пролазника и комшија осмислио је нишка музичка легенда, боем са Палилуле, Живорад Исаковић - ЖИКА ЧОКАЛИЈА.
детаљније
 
ПРИЗНАЊА УЧЕСНИЦИМА ПАЛИЛУЛСКЕ ВЕЧЕРИ 2014.
8.09.2014
ПРИЗНАЊА УЧЕСНИЦИМА ПАЛИЛУЛСКЕ ВЕЧЕРИ 2014.

За допринос организовању и учешћу на традиционалној манифестацији у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ – У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ 2014“, и обележавању „100.година од почетка Првог светског рата и 70.година од ослобађања Ниша у Другом светском рату“, очувању историјског и културног наслеђа српског народа и успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине Градска општина Палилула доделила је специјално ПРИЗНАЊЕ организацијама и појединцима. Признања су уручили председник општине, и чланови Већа, начелница Управе и функционери Скупштине Градске општине Палилула.
детаљније
 
АЛЕКСАНДАР БЛАТНИК И ПАЛИЛУЛА
8.09.2014
АЛЕКСАНДАР БЛАТНИК И ПАЛИЛУЛА

Након отварања манифестације Палилулско вече 2014. у нишкој Палилули, Александар Блатника истакнути нишки карикатуриста, дизајнер, сликар и архитекта, уручио је слику „Палилула“ председнику општине Бобану Џунићу. Као што то ред налаже председник је уметнику узвратио признањем. Александар Блатник, у свом Атељеу на Палилули, у близини седишта Градске општине Палилула, неуморно ствара и непрестано нас изненађује својом креативношћу. Његови портрети наших најпознатијих глумаца, сасвим обичних људи, врхунских спортиста, Александар Блатник је члан УЛУПУДС-а са звањем истакнути уметник.
детаљније
 
УТИСЦИ СА ЕКСПЕДИЦИЈЕ ТРАГОВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ
8.09.2014
УТИСЦИ СА ЕКСПЕДИЦИЈЕ ТРАГОВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ

На прагу јубилеја, стогодишњице од почетка Првог светског рата и нишки Сафари клуб оживео је успомене на борце у Великом рату, организацијом Експедиције кој је и уз помоћ општине Палилула, кренула на пут од око 3.500 километара 28. јула из Ниша, на дан почетка рата и на својеврстан начин се прикључила обележавању стогодишњице овог ратовања. Утиске са пута, „Траговима српске војске у Првом светском рату", пределима које су чланови експедиције обишли, Палилулцима и свим Нишлијама, посетиоцима „Палилулске вечери 2014“, пренео је уз помоћ фото и видео презентације Власта Станојевић председник Сафари клуба Ниш.
детаљније
 
ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ У СПОМЕН НА ХРАБРОСТ ЗА СЛОБОДУ
3.09.2014
ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ У СПОМЕН НА ХРАБРОСТ ЗА СЛОБОДУ

Добродошли на ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ! Одавно је познато да је нишка Палилула део града, где се негује дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша. Традиционално окупљање и дружење, које смо стицајем околности ове године померили за крај лета, у знаку је очувања историјског и културног наслеђа српског народа, успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине и обележавања „100.година од почетка Првог светског рата и 70.година од ослобађања Ниша у Другом светском рату“. На овим просторима Палилуским, падинама Селичевице, Делијског Виса, од 10-12.октобра 1914. године, одвијале су се завршне борбе, Прве српске армије и француске војске под командом генерала Петра Бојовића за ослобођење Ниша у Првом светском рату.
детаљније
 
„ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ - УСРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“
3.09.2014
„ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ - УСРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“

Традиционалну манифестацију у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014“, коју организује Градска општина Палилула-Ниш, ове године посвећена је  обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, очувању историјског и културног наслеђа српског народа и успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине. Овим поводом, на Палилуској рампи и у Епископкој улици, осим учесника културно-уметничког програма, очекује се окупљање више хиљада Нишлија-Палилулаца и бројних гостију из других средина. Програм ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014 дирекно ће преноси РТВ Белами.
детаљније