АРХИВА ВЕСТИ АПРИЛ
 

ОТПОЧЕЛА ХИПЕРДЕЗИНФЕКЦИЈА ПОПЛАВЉЕНОГ ПОДРУЧИЈА
28.04.2015

ПОЧИЊЕ “ТРЕТМАН” КОМАРАЦА, ЕКОЛОШКИМ ПРЕПАРАТИМА
У циљу заштите здравља становништва поплављених подручија општине Палилула, стручни тим Института за јавно здравље Ниш отпочео је у уторак, 28.априла акцију хипердезинфекције површина и објеката у Новом селу, који су били под водом у недавним поплавама. „Због кише и влажног земљишта, тренутно се не могу третирати дворишта и околина која је била под водом, изјавио је Михајло Спасић, лекар у нишком Институту, па ће овом акцијом, у наредних неколико дана, бити обухваћено дезинфиковање унутршњости око стотинак стамбених објеката.

детаљније

 

ПОЧИЊЕ “ТРЕТМАН” КОМАРАЦА, ЕКОЛОШКИМ ПРЕПАРАТИМА
27.04.2015

ПОЧИЊЕ “ТРЕТМАН” КОМАРАЦА, ЕКОЛОШКИМ ПРЕПАРАТИМА
Први ларвицидни третман комараца на територији града Ниша, Предузеће „САНИТ М&М“ Д.О.О. обавице од 28. до 30. априла. Сузбијање ларви комараца дуж речних токова и забарених површина на територији града, који представљају станишта комараца, вршиће се по утврђеном распореду у свим градским општинама Ниша. У среду, 29.04.2015.године отпочеће третман комараца у ГО Палилула: приобаља Габровачке реке и Суводолског потока до пруге,приобаље реке Нишаве од железничког моста до улива у Јужну Мораву, приобаље Јужне Мораве од уласка у КО Горње Међурово до ушћа са Нишавом.
детаљније

 

СПОРТ, КАО СТИЛ ЖИВОТА ГРАЂАНА!
23.04.2015

СПОРТ, КАО СТИЛ ЖИВОТА ГРАЂАНА!
У оквиру подршке спортским и рекреативним активностима грађана у насељима градске општине Палилула и помоћи клубовима и удружењима која успешно раде на територији општине, Бобан Џунић председник општине Палилула са сарадницима обишао је спортски терен у насељу «Делиски вис» и представницима Савета грађана уручио спортску опрему и реквизите за кошарку. Овим поводом било је речи и о другим активностима на уређењу насеља. Бављење спортом, промоција спорта али и здравог начина живота, о чему се данас све више говори и истиче као приоритет посебно у раду са омладином
детаљније

 

МИНУТ ДО ДВАНАЕСТ ЗА ЗАШТИТУ ПЛАНЕТЕ
23.04.2015

МИНУТ ДО ДВАНАЕСТ ЗА ЗАШТИТУ ПЛАНЕТЕ
„Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим поколењима. Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину.
детаљније

 

ЗА МЕСЕЦ ДАНА, 700 СТАНОВНИКА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ПРЕГЛЕДАНО У АКЦИЈИ „ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА“
19.04.2015

ЗА МЕСЕЦ ДАНА, 700 СТАНОВНИКА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ПРЕГЛЕДАНО У АКЦИЈИ „ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА“
Пролећна здравствена акција “Приближимо се пацијентима“, на територији Градске општине Палилула завршена је у недељу, 19.априла, боравком медицинске екипе Дома здравља у селу Суви до.У овом насељу, које има више од хиљаду становника прегледано је 68.грађана. Мештани Сувог дола искористили су могућност да у просторијама школе измере притисак,одреде ниво шећера у крви, обаве консултацију са лекаром око терапије, рекао је Ивица Стојановић, члан општинског Већа Палилуле. Један број пацијената, недовољно покретних, прегледани су у кућним условима.
детаљније

 

ШКОЛА “14.ОКТОБАР” ДОБИЛА КОМБИ ВОЗИЛО
17.04.2015

ШКОЛА “14.ОКТОБАР” ДОБИЛА КОМБИ ВОЗИЛО
Школа за основно и средње образовање „14.ОКТОБАР“, која успешно ради на територији Градске општине Палилула, добила је комби возило за превоз ученика. Возило је купљено од донаторских средства, сакупљених на другом СВЕТОСАВСКОМ БАЛУ а на иницијативу архитекте мр Ивана Редија који дуго година живи и ради у Грацу (Аустрија).На пригодној свечаности, о активностима школе, сарадњи са општином Палилула, хуманитарним активностима и донацији организатора „Светосавског бала“ говорили су: Зоран Николић, дипл. дефектолог, директор Школе за основно и средње образовање „14.ОКТОБАР“ у Нишу
детаљније

 
ЗА БЕЗБЕДНУ САОБРАЋАЈНИЦУ ГРАД ТРАЖИ НАДЛЕЖНОСТ ОДРЖАВАЊА
16.04.2015

ЗА БЕЗБЕДНУ САОБРАЋАЈНИЦУ ГРАД ТРАЖИ НАДЛЕЖНОСТ ОДРЖАВАЊА
Улица “Димитрија Туцовића” у Градској општини Палилула, нарочито део код Железничке станице, „црна тачка“ је за пешаке. Почетком априла месеца ове године, на овом месту аутобус је усмртио 81-годишњу жену, јануара је аутомобил оборио 52-годишњег пешака на зебри, а само месец дана раније таксисата је на прелазу испред Поште усмртио пешака. Новембра прошле године је, такође на пешачком прелазу „оборена“ 63-годишња Нишлијка, док је јуна тешко повређена тинејџерка. Целом дужином улице, која се протеже од Апелационог суда до КП дома, током прошле године су у саобраћају погинуле две особе, 8 је тешко, а 23 су лакше повређене.
детаљније
 
ГРАД ПОТПИСАО УГОВОР О ОДРЖАВАЊУ УЛИЦА И ПУТЕВА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА
16.04.2015

ГРАД ПОТПИСАО УГОВОР О ОДРЖАВАЊУ УЛИЦА И ПУТЕВА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА
Почело је крпљење ударних рупа на територији општина Палилула и Медијана као и на сеоским подручјима. Машине ПЗП “Траце” изашле су на нишке улице, а ударне рупе почели су да крпе на територији општине Палилула најпре на Трошарини до Делијског виса, кажу из Дирекције за изградњу града. Са ПЗП “Траце” Град Ниш је потписао уговоре за редовно и ургентно одржавање улица и путева на територији ГО Палилула и Медијана као и за сеоске путеве. За годишње одржавање саобрацајница у ове две градске општине издвојено је укупно 65 милиона динара.
детаљније
 
РАНКОВИЋ: КУЋЕ УГРОЖЕНЕ КЛИЗИШТИМА БИЋЕ САЧУВАНЕ
14.04.2015

РАНКОВИЋ: КУЋЕ УГРОЖЕНЕ КЛИЗИШТИМА БИЋЕ САЧУВАНЕ
Шеф Штаба за ванредне ситуације у Нишу Жарко Ранковић рекао је да је проблем у нерешавању клизишта, која су се појавила још прошле године, у различитим тумачењима стручњака и инертности Дирекције за изградњу Ниша. Иако на клизиштима у Габровцу и Улици Партизанских курира у Општини Палилула ништа није урађено више од годину дана, већник задужен за ванредне ситуације Жарко Ранковић каже да Штаб није седео скрштених руку. Он наводи да су дописи слати свим надлежним институцијама, па и Министарству грађевинарства. Основни проблем је у томе што су била различита тумачења стручњака.
детаљније
 
ЗЕМЉА "ТРЧИ" ОД ЛАНЕ
14.04.2015

ЗЕМЉА "ТРЧИ" ОД ЛАНЕ
Прва клизишта регистрована на територији Градске опстине Палилула пре 10 месеци, а надлежни реагују тек сада. Проглашење ванредне ситуације убрзаће тендерску процедуру (Улица партизанских курира), Од померања земље страхују и мештани Габровца, у којем се, такође појавило клизиште. Они су протестовали испред Градске куће и траже хитну реакцију надлежних. ТЕК десет месеци од кад се појавило клизиште у Улици Партизанских курира, које прети да уруши неколико кућа, градске власти најављују да ће прогласити ванредну ситуацију и почети санацију. У међувремену, породице Видановић, Мицић и Станковић морале су да се евакуишу, јер је попустио потпорни зид који је штитио њихове домове.
детаљније
 
УЗ ПОДРШКУ ЕУ САНАЦИЈА 58 КЛИЗИСТА У СРБИЈИ
13.04.2015

УЗ ПОДРСШКУ ЕУ САНАЦИЈА 58 КЛИЗИСТА У СРБИЈИ
Током априла месеца, по рецима  в.д. директора владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марка Благојевића почиње санација 58 клизишта која директно угрожавају путну инфраструктуру. Сад је све у рукама ЕУ која је обезбедила средства и изводи радове за нас, изјавио је Благојевиц. Клизишта представљају можда и највећи проблем, између осталог и због тога “што не знамо одакле и у којој мери прете ризици”. У сарадњи са УН радимо на развоју детаљног катастра клизишта. Паралелно са тим пописом, почиње и санација приоритетних, клизишта рекао је Благојевић
детаљније
 
“ПОД ЛУПОМ” - НТВ, БОБАН ЏУНИЋ
13.04.2015

“ПОД ЛУПОМ” - НТВ, БОБАН ЏУНИЋ
Гост НТВ - емисије “ПОД ЛУПОМ”, 13.04.2015, био је председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић. У разговору са уредником емисије Владицом Јованчићем, председник Џунић је говорио о тренутним активностима општинског руководства Палилуле и одговарао на питања гледалаца. Посебно је било реци о актуелној ситуацији на поплављеном подручију у насељу “9.Мај”, Међурову, клизиштима, проблемима у реализцији и одрживости пројеката општине, подршци социјално-угроженом становништву, Ромској популацији, реконструкцији путне мреже и реализацији важних инфраструктурних пројеката, заштити животне средине.
детаљније
 
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
10.04.2015

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА

Свим житељима општине Палилула и Града Ниша

Срећан велики празник
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Председник Градске општине Палилула,
Бобан ЏУНИЋ

 
ЛАЖНИ АНКЕТАРИ ПРИКУПЉАЈУ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ ГРАЂАНА
9.04.2015

ЛАЖНИ АНКЕТАРИ ПРИКУПЉАЈУ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ ГРАЂАНА
На територији Градске општине Палилула, за сада непозната лица, неовлашћено су прикупљала личне податке грађана како би их, наводно, обучавали за посао у компанији „Јура“. Како је саопштено на конференцији за новинаре у Медиа центру Ниш, овај случај је пријављен полицији. Истрага је у току. Већ неколико дана, према речима председника Градске општине Палилула, Бобана Џунића, непозната лица анкетирају грађане од врата до врата, а у једном селу на територији општине су чак отврили и канцеларију у приватној кући, како би прикупили личне податке мештана за наводну обуку и запослење у „Јури“.
детаљније
 
ПРЕДАВАЊE–ТРИБИНA: „ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ У ПОПЛАВЉЕНОМ ПОДРУЧЈУ“
9.04.2015

ПРЕДАВАЊE–ТРИБИНA: „ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ У ПОПЛАВЉЕНОМ ПОДРУЧЈУ“
Градска општина Палилула и Институт за јавно здравље у Нишу позивају Вас да присуствујете  ПРЕДАВАЊУ – ТРИБИНИ, на тему „Инструкције за поступање у поплављеном подручју“, која це се одржати у ЧЕТВРТАК, 09.априла 2015.године у 18:00 сати у селу ЧОКОТ, сала Месне канцеларијe. Институт за јавно здравље у Нишу доставио је 24.марта општини Палилула Извештај о анализи узорака са поплављене територије. На основу достављеног захтева Управе општине Палилула извршено је узорковање воде за пиће из индивидуалних водних објеката, воде и земљишта.
детаљније
 
ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА ПРЕ 75 ГОДИНА
8.04.2015

ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА ПРЕ 75 ГОДИНА
Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, под покровитељством Градске општине Палилула - Града Ниша, одржало је и ове године, на Старом нишком гробљу “Горица”, ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Након опела свештеника Нишке епархије, присутнима се обратио проф.др Радан Илић, помоћник градоначелника Ниша који је истакао да је наша обавеза да негујемо сећања на пале жртве и безумље ратних разарања. Затим су представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Града Ниша, Градске општине Палилула,
детаљније
 
РОМСКА НАЦИОНАЛНА МАЊИНА У СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
8.04.2015

РОМСКА НАЦИОНАЛНА МАЊИНА У СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
У Градској општини Палилула одговорно се ради на потпуној интеграцији Рома у друштву, изјавио је Бобан Џунић, председник ове нишке градске општине, поводом 8.априла Светског дана Рома. Он је упутио честитку свим припадницима ове националне мањине у општини Палилула, у којој по последњем попису из 2011. године, живи око 2.745. грађана. „Чинимо све, у границама наших надлежности, да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања ромске деце, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања, да нема дискриминације по било ком основу.
детаљније
 
КАНТЕ ЗА РЕЦИКЛАЖНИ ОТПАД СТАНОВНИЦИМА МК”ГАВРИЛО ПРИНЦИП”
8.04.2015

КАНТЕ ЗА РЕЦИКЛАЖНИ ОТПАД СТАНОВНИЦИМА МК”ГАВРИЛО ПРИНЦИП”
Jавно комунално предузеће „Медиана“ и Градска општина Палилула данас и сутра (8. и 9. април) настављају акцију дељења бесплатних канти за сакупљање рециклираног отпада на територији општине Палилула. Канте ће бити подељене становницима Месне канцеларије „Гаврило Принцип“, оба дана у периоду од 11 до 17 сати. Пунктови су постављени испред Факултета заштите на раду, потом на раскрсници „Дурмиторске“ и улице „Петра Коњовића“. Трећи пункт је  постављен у улици „Светислава Тргојевића“ код окретнице. Грађани општине Палилула, који живе у кућама, односно имају индивидуални тип становања, могу да преузму канте уз личну карту и рачун из ЈКП „Обједињена наплата“.
детаљније
 
У НИШУ БЕЗ ОПАСНОСТИ ОД ПЛАВЉЕЊА- КЛИЗИШТА РАДЕ
5.04.2015

У НИШУ БЕЗ ОПАСНОСТИ ОД ПЛАВЉЕЊА- КЛИЗИШТА РАДЕ
Опасности од плављења у Нишу и околини за сада нема, међутим обилне падавине створиле су клизишта. Угроженима је понуђен привремени смештај, а овај проблем би у будућности требало да буде трајно решен, кажу у Градском штабу за ванредне ситуације. Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да блокада пута у Габровцу није начин на који треба да се скреће пажња и да се ради на решавању проблема клизишта. Директор Водопривредног центра “Морава” Драгољуб Миљојковић оценио је ситуацију на водотоковима за сада стабилном. Има благог пораста водостаја који је готово у стагнацији. Екипе су у приправности и прати се стање на терену, рекао је Миљојковић који је руководилац одбарне од поплава.
детаљније
 
У АКЦИЈИ „ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА“, ПРЕГЛЕДАНО ОКО 600 СТАНОВНИКА
5.04.2015

У АКЦИЈИ „ПРИБЛИЖИМО СЕ ПАЦИЈЕНТИМА“, ПРЕГЛЕДАНО ОКО 600 СТАНОВНИКА
Дом здравља Ниш, у сарадњи са Градском општином Палилула, у оквиру активности „Приближимо се пацијентима“ имао је током марта и почетком априла месеца појачану активност провере здравља којом је обухваћено становништво у дванаест села Градске општине Палилула. Од тада је на овом подручју прегледано око 600 становника. Почетна активност je указала на потребу додатног укључивања мобилних медицинских тимова Дома здравља, како би се провера здравља становника одвијала у насељима где у близини нема амбуланте-здравствене установе, каже Александар Ждрале, заменик председника Скупштине.
детаљније
 
БЛОКАДА ПУТА ЗБОГ КЛИЗИШТА У ГАБРОВЦУ
5.04.2015

БЛОКАДА ПУТА ЗБОГ КЛИЗИШТА У ГАБРОВЦУ
Мештани Габровца блокирали су пут према Нишу, захтевајући да се хитно санира клизиште у том насељу, које је пре годину дана урушило неколико кућа. Кажу, клизиште и даље ради, угрожено је још кућа, а обилне кише прете да погоршају ситуацију. Помоћне просторије које су стајале уз кућу Љубише Дејића сравњене су са земљом. Више се не може ни замислити да је овде до пре годину дана стајала грађевина од чврстог материјала. Љубиши је одавно грађевинска инспекција забранила да користи кућу у Габровцу, а исељене су и комшије у кући поред његове. Бојан Милошевић каже да клизиште, које се активирало прошле године, сада угрожава и његову кућу.
детаљније
 
РЕКОРДНА ПОСЕЋЕНОСТ ФЕСТИВАЛА „НАУК НИЈЕ БАУК“
4.04.2015

РЕКОРДНА ПОСЕЋЕНОСТ ФЕСТИВАЛА „НАУК НИЈЕ БАУК“
Гимназија „Светозар Марковић“, која ради на територији Градске општине Палилула, већ седму годину заредом организује фестивал "Наук није баук", који негује озбиљан, али популаран однос према науци, уметности и традицији. Фестивал, чију организацију подржава и општина Палилула, окупља младе заинтересоване људе из свих области науке и уметности из читавог нишког региона а и шире. Ове године, осим излагача из Србије, учесници Фестивала су били и излагачи из Македоније, Црне Горе и Холандије. О значају ове активности, након поздравне речи градоначелника Ниша Зорана Перишића на отварању Фестивала
детаљније
 
"ЛАЗАРИЦЕ" У Г.МЕЂУРОВУ-ЗНАЧАЈАН ДОГАЂАЈ У КУЛТУРИ
4.04.2015

"ЛАЗАРИЦЕ" У Г.МЕЂУРОВУ-ЗНАЧАЈАН ДОГАЂАЈ У КУЛТУРИ
Горње Међурово и дом Тонија и Јасне Илиески-седиште  Коњичког клуба „Нониус“, протеклог викенда били су центар дешавања туристичко-културне манифестације „ЛАЗАРИЦЕ“ 2015. По традицији, поводом великог хришћанског празника  "Лазареве суботе, седму годину за редом, окупила су се у овом делу Градске општине Палилула, која је и покровитељ манифестације, деца, њихови родитељи и гости из региона. Ове године било их је више од петстотина из Ниша, Сврљига, Дољевца.
детаљније
 
РАЗГОВОРИ У МИНИСТАРСТВУ О РЕКОНСТРУКЦИЈИ ПУТНЕ МРЕЖЕ И ПРОЈЕКТИМА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
2.04.2015

РАЗГОВОРИ У МИНИСТАРСТВУ О РЕКОНСТРУКЦИЈИ ПУТНЕ МРЕЖЕ И ПРОЈЕКТИМА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
Реконструкција путне мреже и помоћ у реализацији важних инфраструктурних пројеката биле су теме састанка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, са делегацијом нишке градске општине Палилула, коју је предводио председник Бобан Џунић. Представници Министарства, су се на пријему делегације општине Палилула упознали са главним инфраструктурним пројектима и стању у овој нишкој градској општини. Председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са сарадницима, Маријом Брајдић начелницом општинске Управе и Драганом Терзићем, упознао је државне секретаре и помоћнике министра
детаљније