ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ БУГАРСКЕ ГЕОРГИ ЈУРОКОВ У ПАЛИЛУЛИ

20.08.2008.

 

На иницијативу Градске општине Палилула и председника, проф. др Игора Новаковића организован је састанак са генералним конзулом Републике Бугарске у Нишу господином Георгијом Јуриковим где се разговарало о будућој сарадњи Општине Палилула са Конзулатом Репубнлике Бугарске а посебно о уређењу Спомен костурнице бугарских оружаних снага која се налази на територији Општине. Састанку је присуствовао и Милан Ђурђевић, председник Скупстине градске општине Палилула као и директор Завода за заштиту споменика културе у Нишу господин Миле Вељковић, у чијој надлежности је овај споменик. Завод је 2005. године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја.

Генерални конзул Републике Бугарске Георгиј Јуруков изразио је изузетно задовољство што је покренута оваква иницијатива која превазилази локалне оквире и представља велики потез међународне суседске сарадње и циљевима којима тежимо у нашем региону. Он је похвалио иницијативу општине Палилула и изразио спремност и подршку Конзулата активностима Општине Палилула које се остварују са партнерима у Бугарској.

На састанку је закључено да ће се тражити најбоље решење да овај споменик добије пажњу коју заслужује а то ће се постићи завршетком његове реконструкције, постављањем ограде и испуњењем других захтева који су дефинисани пројектом и условима реконструкције новог булевара Димитраја Туцовића. Очекује се да овај пројекат подрже и надлежна министарства у Владама Бугарске и Србије као и донатори.

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић  нагласио је да је жеља руководства Општине Палилула да Спомен костурница након уређена постане спомен парк у којем ће делегације државника и привредника Србије и Бугарске засадити дрво пријатељства. Хоћемо да убрзамо остваривања нових облика сарадње у процесу европских интеграција и регионалне сарадње, нагласио је Новаковић.

На састанку је било речи и о другим облицима сарадње као што је остваривање пројеката из програма Суседске сарадње, са општином Свеге, укључивањем у европску мрежу градова и општина, организовањем сусрета привредника Бугарске и Србије и реализација других пројеката које је одобрила Светска банка као и подстицај и остваривање других облика међународне сарадње.