ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

07.08.2008.

 

У четвртак, 7. августа 2008. године Градску општину Палилула посетио је председник Скупштине града Ниша проф др. Миле Илић са сарадницима  у оквиру  редовних активности обиласка Градских општина. Ову делегацију примио је председник Градске општине Палилула проф др. Игор Новаковић а овом радном састанку присуствовали су и председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић и секретар Скупштине Славољуб Савић.

У срдачној атмосфери председник Општине Палилула Игор Новаковић је упознао делегацију из Скупштине града са активностима,  потенцијалима и проблемима са којима се Општина суочава и који ометају њен рад и отежавају живот становника. Он је истакао да један од највећих проблема недостатак простора за рад општинских органа јер је Општина поред 50 запослених добила и Скупштину са 25 одборника, председником, секретаром и Општинско веће. Осим тога у овој згради се решавају најосновнија животна питања за скоро 90.000 грађана Палилуле. Као други проблем Новаковић је навео проблем буџета због недостатка сопствених прихода. Као трећи проблем Новаковић је навео лоше одређене границе између градских општина и као конкретан пример навео је Електронску индустрију Ниш која се по свим критеријумима поделе простора између Градских општина налази на територији Општине Палилула али због чињенице да се адреса њеног седишта води на Булевар Цара Константина који припада Општини Медијана овај гигант је припао тој Општини. С тим у вези председник Новаковић је обавестио присутне да има намеру да покрене иницијативу да се ова фабрика врати Општини Палилула.

И на крају председник Општине Палилула је навео да је један од највећих проблема свих Градских општина то што им је Статутом града Ниша додељено веома мало надлежности и ингеренција са којима општине не могу да учине готово ништа и изнео уверење да ће се променом Статута града, које се очекује почетком септембра, Градске општине добити надлжности које им припадају како би и општине и Град повећале ефикасност у раду.

Председник Скупштине града проф др. Миле Илић након што је саслушао излагање председника Новаковића изнео је уверење да ће се свим својим снагама залагати, у оквиру својих надлежности, да се сви проблеми које муче Градске општине па и Општину Палилула реше у најкраћем могућем року. Илић је такође навео да ће се залагати за измену Статута града Ниша и повећање надлежноти Градских општина јер је то једини начин да се град развија. Проф др. Илић је овом приликом истакао да је ово његова прва радна посета једној Градској општини након конституисања Скупштине града и да ће овај начин бити пракса његовог рада како би се међусобним дијалогом између Скупштине града и Општина сви проблеми брзо решавали а све у циљу заштите интерса грађана у нашем граду.