ДРЖАВНИ СЕКРЕТАРИ ОБЕЋАЛИ ПОМОЋ

10.09.2008.

 

Житељи Мрамора и Крушца добили су трачак наде да ће њихов деценијски проблем проузрокован клизиштем коначно бити решен. Наиме, према налогу министра инфраструктуре Милутина Мркоњића, а на захтев руководства Општине Палилула, државни секретари овог министарства Мујо Муковић и Рајко Перић обишли су клизиште у Мрамору како би сагледали реалну ситуацију на теренуи штету која је до сада причињена. Обилазак ће судећи према реакцијама секретара, уродити плодом, јер су обећали максимално ангажовања државе, односно Министарства за инфраструктуру и Министарства за просторно планирање и изградњу.

Муковић је овом приликом изјавио да веће клизиште од овога није видео додавши да је померање тла произвело двоструки проблем. Клизиште је угрозило преко двадесет породица а само део је збринут. Он је истакао да ће овај обилазак битно допринети брзој и ефикасној санацији. Иако следи утврђивање надлежности у решавању овог проблема, угрожене породице могу да рачунају на заједничку помоћ Владе, Града и Општине, који ће на основу резултата Комисије за процену штете од елементарних непогода добити сигурне домове рекао је Муковић.

Помоћ породицама чије је домове грађевинска инспекција прогласила неусловним за становање до сада је пружала једино Општина Палилула тако што су изграђени станови за десет породица у Паси Пољани. Иако без ингеренција Општина плаћа кирију за још седам породица и то у виду социјалне помоћи а још десет породица живи у кућама које су проглашене неусловним. Међутим то је само тренутно стање јер због константног клижења тла број оштећених кућа готово свакодневно расте.

Овом приликом председник Општине Палилула проф. др Игор Новаковић је изјавио да иако проблем клизишта датира још из 1938. године, још не постоји програм санације. Питање је да ли се уопште може зауставити померање земљишта. Уколико испитивања покажу да је санација неизводљива, онда нам предстоји измештање 200 породица.

Град Ниш је преко Управе за имовину, Дирекције за изградњу града и Општине Палилула обезбедио четири плаца у насељу Паси Пољана, три у Новом Селу а постоји могућност за куповину још 11 плацева на Бубњу.