ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

16.09.2008.

Недавно је Градску општину Палилула посетила делегација ЛЕДИБ-а (Програм локалног економског развоја на Балкану) чији је развојни циљ друштвено уравнотежен економскиразвој и креирње радних места у Нишавском Округу. Програм је подржан и финансиран од стране данске Владе. Ову делегацију коју су чинили Карстен Лунд, кординатор Програма, Жељко Симовић, сарадник Програма, Биљана Лозо, вођа пројекта и Ханс Соренсен, контролор пројекта примио је председник Општине Палилула проф. др Игор Новаковић.  

Карстен Лунд је известио председника Новаковића о мисији ЛЕДИБ-а у Србији и о будућим плановима и пројектима који између осталог обухватају низ тренинга и семинара из области локалног економског развоја који ће се реализовати у току нардне године затим низ тренинга на тему развоја малих и средњих предузећа, затим серија семинара о социјалној заштити и окружењу. Планирана је и студијска посета општинама Инђија и Зрењанин како би се на лицу места људи из нишких општина упознали са радом ових локалних самоуправа које пар година важе за најразвијеније у нашој земљи. На крају свог излагања Лунд је навео да је ова организација издвојила новчана средстава за развојне пројекте за која ће моћи да конкуришу општине а стручњаци из Данске ће помоћи заинтересованим општинама приликом писања пројеката.

Биљна Лозо, која долази из Општине Вејле је укратко упознала председника Новаковића са самом Општином и искуствима која они имају у раду локалне самоуправе.

Председник Новаковић је рекао да Општина Палилула има позитивна искуства у раду са данским општинама јер је већ сарађивала са Општином Архус, која ће такође бити укључена у Програм ЛЕДИБ-а, истакавши да је Палилула заинтересована за сарадњу са овом организацијом како кроз програме и семинаре које она нуди тако и за конкурисање за реализацију пројеката које Општина Палилула већ поседује. Он је такође известио господина Лунда да је пар пројеката већ дато на контролу госпдину Мејеру из Општине Архус и изразио уверење да ће наведени пројекти добити зелено светло за реализацију од стране ЛЕДИБ-а.