МОЈ ПРОБЛЕМ ЈЕ ПОСАО

22.09.2008.

У понедељак 22. септембра 2008. године Градска општина Палилула организовала је округли сто на тему „Мој проблем је: посао!“.  Овом округлом столу присуствовали су председник Градске општине Палилула проф. др Игор Новаковић са сарадницима, већници Општине Палилула, представник Кабинета градоначелника, представници градских општина, јавних предузећа, успешних фирми и предузећа, Регионалне привредне коморе Ниш, Националне службе за запошљавање филијала Ниш затим представници удружења предузетника, синдикалних организација, удружења особа са инвалидитетом и студената.

Председник Општине Палилула Игор Новаковић отворио је овај округли сто рекавши да је један од највећих проблема са којима се Општина суочава незапосленост. Он је изнео податак да је око 12,8 одсто или 7.686 од укупног броја радно способног становништва који износи 59.964 запослено.  Он је такође изнео податак да просечан број малих и средњих предузћа на 1000 становника у Нишу износи 9,1  а да на 1000 становника у Републици долази 20 предузећа а у Европској Унији 41. предузеће закључивши да када би Ниш достигао Републички просек проблем незапослености би био у великој мери решен. Након изнешених података председник Новаковић је предложио тезе за дискусију и то: Структура незапослених; Каква је свест нашег човека о потреби рада, његовој перманетности и квалитету места рада?; Преквалификацијом и доквалификацијом – обуком – до посла – пример напора саме Општине Палилула; Сопствени бизнис, ортачки посао или кооперација као један од перспективних начина запошљавања; Пољопривредна газдинства и агробизнис;  Синдикална удружења и њихова улога данас са аспекта незапослености и технолошких вишкова бивших радника; Улога Националне службе за запошљавање, Агенције за запошљавање, струковних Удружења и НВО; Питање просвете – образовања и вастпитања са једне стране и привреде са друге стране – суштинско препознавање стварних потреба, на свим нивома и степенима, итд.

Председник Новаковић је истакао да је Градска општина Палилула израдила неколико предлога за решавање проблма запошљавања тј. незапослености на својој територији али је пре њиховог изношња замолио присутене да дају своје мишљење како би допринели решавању овог огромног проблема који мучи цео град Ниш.

Милан Ранђеловић, саветник у Кабинету градоначелника за привреду је скренуо пажњу да Нишлијама недостаје предузетнички дух као и чињеницу да је град непривлачан за предузетнике који фирме региструју у околним мањим местима а заобилазе Ниш. Он је такође навео да привредницима треба развити свест за неопходност едукације о пословању и менаџменту.

Владимир Додик из Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа је истакао да је Центар у пар наврата било разлилитих конкурса за субвенције предузетника али да је одзив био веома мали, као и чињеницу да власници фирми припадају старијим генерацијама што је такође проблем гледано са дугорочног аспекта и што значи да млађе генерације нису довољно стимулисане да се баве сопственим бизнисом.

Представници ЕИ Холдинга су истакли да је потребно проблем решавити систематски уз поштовање струке и да је неопходно решавати проблем људи који су у поступку приватизације остали без посла. Од њих се могло чути и то да незапослени нерадо прихватају преквалификације јер су плате за нова занимања ниске а услови рада лоши.

Представник Националне службе за запошљавање Драган Огњеновић је истакао да се у Нишу број запослених годинама креће око 80.000 иако има 180.000 радно способних.  Према његовим речима постоје и фирме које раднике пријављују и одјављују на два месеца, па се и то региструје као упошљавње иако реално не долази до побољшања ситуације.

Као упозорење да је неопходно нешто хитно урадити дошле су и речи саветника председника Општине Палилула Драгана Ранђеловића да ће за пар година „код нас закуцати контигенти јефтиније и оспособљеније радне снаге.

Као закључак овог округлог стола изнешени су предлози у сусрет решавању проблема запошљавања на територији Градске општине Палилула и то:

-         Формирање Савета за запошљавање ГО Палилула

-         Формирање Форума привредника ГО Палилула

-         Активно деловање и сарадња са свим  владиним и невладиним институцијама и организцијама система ради поспешивања укупног развоја и запошљавања на територији ГО Палилула

-         Даљи наставак континуитета са афирмацијом потреба и формирања на територији ГО Палилула индустријске зоне „Доње Међуорово“, слободне царинске зоне „Вулкан“ и агро-бизнис инкубатор центра „Палилула“

Предложени су и други облици деловања међу којима се истиче перманентна сарадња са свим образовним и привредним субјектима око правилнијег образовања, доообразовања, преквалификације, обуке и сл. за нова занимања, занате и технологије, прпознавање и стимулисање добрих привредника, афирмација добрих ученика и студената са територије Општине, иницијатива у правцу формирања Савета за запошљавање Града Ниша, иницијатива ка Граду Нишу о организацији Конференције о проблемима запошљавања, како на нивоу Регије Ниш тако и на државном нивоу до децембра ове године.