МЛАДИ СУ НАША ДУГОРОЧНА ИНВЕСТИЦИЈА


Канцеларија за младе Градске општине Палилула биће покровитељ регионалног шаховског турнира за ученике основних и средњих школа, који ће се 1.септембра одржати у основној школи „Бранко Миљковић” у Нишу у оквиру обележавања Дана младих Града Ниша. То је договорено на састанку председника општине Палилула Бобана Џунића и председника Шаховског савеза Нишавског округа Игора Лукића са координаторком Кацеларије за младе општине Палилула Иваном Јовић. По речима Игора Лукића, шаховски турнир је намењен деци од осам до осамнаест година, играо би се у три групе и то у категорији такмичара до 10.година, до 14.година и у категорији до 18.година.
детаљније

ЗАШТО МЛАДИ ДАНАС НЕ (ВОЛЕ ДА) РАДЕДа ли данас стварно нема посла или млади неће да раде? Да ли се данашње генерације младих поистовећују са овдашњим “џет-сетом” и мисле да су најважнији изласци на сплавове, док живе на рачун својих родитеља. Да ли мисле да новац “пада” са неба или га ипак треба некако зарадити... Много је питања, али веома мало воље да се нађу прави одговори и решења. Tinejdžeri немају никакво више образовање, а желе да буду плаћени као успешни менаџери. Све теже прихватају и често готово све послове који су им доступни називају компромитујућим. Нису спремни да троше своје време и енергију на ситну зараду и не желе да их друштво гледа као обичног радника.
детаљније

СПОРТСКИ ДАН МЛАДИХ НА БУБЊУ

У простору спомен комплекса-спортско рекративног и туристичког центра парка „Бубањ“, који се захваљујући пројектима општине Палилула убрзано реновира и уређује, чланови три нишка одреда извиђача и волонтери Канцеларије за младе Градске општине Палилула, учествовали су у "Спортском дану". Полетарци, пчелице и млађи извиђачи из одреда "Ђука Динић', "Краљ Петар Први' и "Школски брод Јадран", надметали су се у пикаду, надвлачењу конопца, везивању чворова, тестовима спретности и другим извиђачким дисциплинама.


детаљније

 

КОЊИЧКИ СПОРТ СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ

Под покровитељством Градске општине Палилула и председника Бобана Џунића, Коњички клуб „Нониус“, протеклог викенда успешно је организовао јубиларно, пето по реду такмичење у прескакању препона „Света Петка 2013“. Прво место у дисциплини прескакање препона поделиле су Вера Вуковић, која је јахала на грлу Вера и Наталија Ђорђевић на грлу Јуца. Друго место је освојио Милош Живковић са грлом Вера а треће место је припало Маши Захаријевски са грлом Анабел.


детаљније

 

АКТИВНОСТИ МЛАДИХ НИШКЕ ПАЛИЛУЛЕ

Поводом активности на опремању Канцеларије за младе у нишкој општини Палилула и предстојећих пројеката младих, Градску општину Палилула посетиће у четвртак, 29.11.2012. у 10:30 сати, НЕНАД БОРОВЧАНИН, државни секретар за омладину. Канцеларија за младе Градска општина Палилула отворена је у складу са Препоруком Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, у циљу стварања услова за квалитетнији живот младих људи и њихово активно укључивање у савремене токове развоја друштва. Решењем председника општине Бобана Џунића, од 6.11.2012.године за Координатора Канцеларије за младе, Градске општине Палилула именована је ИванаЈовић, студент.

детаљније

 

ИВАНА ЈОВИЋ- КООРДИНАТОРКА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ПАЛИЛУЛЕ

Решењем председника општине Бобана Џунића, од 6.11.2012.године за Координаторку Канцеларије за младе, Градске општине Палилула именована је ИванаЈовић, студент. Ивана Јовић је рођена у Пристини 1985. Завршила је гимназију „Светозар Марковић” (математички смер) у Нишу. Студент је четврте године Правног факултета. Учествовала је у хуманитарним акцијама, помагала је деци без родитеља, деци ометеној у развоју. Канцеларија за младе Градска општина Палилула отворена је у складу са Препоруком Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, у циљу стварања услова за квалитетнији живот младих људи и њихово активно укључивање у савремене токове развоја друштва.

детаљније

 

„GREEN SCREEN FEST“ otvorio konkurse za prijavljivanje filmova

„Šuma i šumski ekosistemi“ predstavljaju glavnu temu raspisanih konkursa za prijavljivanje amaterskih i kratkih filmova, TV emisija i reportaža za Drugi međunarodni festival ekološkog filma „Green Screen Fest“ koji će se održati u beogradskom „Sava Centru“, od 14.do 16.11. tekuće godine. Autori svoje radove mogu predložiti za prikazivanje na Festivalu od 1. juna do 10. oktobra 2011. godine, dok će lista izabranih radova za prikazivanje biti dostupna 5. novembra 2011. godine na zvaničnoj stranici „Green Screen Fest“-a (www.greenscreenfest.org ), gde se mogu naći sve potrebne informacije u vezi sa prijavom na konkurse.Tema ovogodišnjih konkursa je „šuma i šumski ekosistemi“. Vodeći se vizijom “Green Screen Fest”-a, da svako može da dobije priliku da učestvuje, prihvatićemo u razmatranje i sve ostale pristigle prijave koje obrađuju teme životne sredine u širem smislu, koje će biti takođe selektirane od strane žirija, i tematski adekvatno pozicionirane u programu festivala.Sve takmičarske kategorije su međunarodnog karaktera. Kategorije:

 1. AMATERSKI FILM
 2. KRATKI FILM
 3. TELEVIZIJSKI FORMAT
Za više informacija o projektu, kao i o uslovima konkursa posetite stranicu „Green Screen Fest“-a (www.greenscreenfest.org )
 

Анкета у Средњим школама

Канцеларија за младе кренула је са реализацијом пројекта “Повезивање МСП сектора, Канцеларије за младе и младих”. Пројекат се реализује у оквиру остваривања циљева Акционог плана за омладинско предузетништво, а финансира се из буџета Градске општине Палилула и USAID PPES програма. Овај пројекат има за циљ промоцију волонтирања, стручне праксе као и сагледавања будућих занимања међу младима који живе на територији Градске општине Палилула, као и Града Ниша.Тренутно се реализује фаза анкетирања младих 3. година по Средњим школама. Средње школе које су укључене у анкетирање јесу:

 1. Гимназија “Светозар Марковић”;
 2. Машинска школа;
 3. Електро-техничка школа “Мија Станимировић”.

Резултати и анализа анкете биће објављени на сајту Градске општине Палилула у року предвиђеном за одраду њене анализе.Више информација о самом пројекту биће објављене следеће недеље, када крену и званичне промоције и сам пројекат буде презентован на конференцији за новинаре, заказане за следећу недељу.

 

Тужна Морава

Градска општина Палилула узела је активно учешће на акцији коју организује Министарство животне средине и просторног планирања.
Подршку Градској општини Палилула за учешће на овој акцији дали су Канцеларија за младе, Волонтерски центар, ЗОО планет, Удружењем грађана Пулс, Озелени и ти, Мој Бубањ и Универзитетски студентски парламент у Нишу.Акција је еколошког карактера, тако да ће се током акције чистити сам ток Јужне Мораве, као и приобални делови. Акција се одржава у Врању, дана 15.04.2011. године., а за учеснике акције обезбеђен је и превоз из Ниша, опрема за прикупљање отпада (кесе, рукавице идр.) као и ручак. Окупљање учесника акције је у 8:00 часова испред Гусара, одакле је и полазак.
Оквирна агенда:

 • 08:00 – окупљање и полазак;
 • 09:30 – долазак у Врање и прикључивање акцији.
Канцеларија за младе позива све заинтересоване младе људе Града Ниша, да ако су заинтересовани за учествовање у акцији, јаве током дана ради евиденције јер је број места ограничен.
 

Opštinska uprava Palilula Niš – Kancelarija za mlade, uz podršku USAID-ovog Programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti (PPES)

raspisuje

POZIV ZA PODNOŠENJE PONUDA
za realizaciju projekta namenjenog mladima u gradskoj opštini Palilula Niš

Za aktivnosti planirane u okviru ovog poziva za dostavljanje ponuda predviđen je ukupan budžet od 180.000,000 dinara

Vreme trajanja konkursa:

Konkurs je otvoren od 8.4.2011. do 22.4.2011. 
do 17:00 časova.
Zakasnele prijave neće biti razmatrane!

Više informacija preuzmite na linku.

 

ФРАНШИЗИНГ

У петак, 11.03.2011. године, у Великој сали Универзитета у Нишу, одржан је семинар о Франшизингу (кључ успеха у кризним временима). На семинару је учествовало преко 60 младих студената, младих предузетника, као и других заинтересованих особа.
детаљније

 

Канцеларија за младе учествовала као партнер (подршка) у организовању следећих акција:

 • 09.02. Канцеларија за младе вршила је активну промоцију предавања “ЕУ – перспективе Србије”, које се одржало у згради универзитета у Нишу. Један од главнијих предавача био је амбасадор Немачке у Србији, господин Volfram Mas.
 • 10. – 11.02. Анкетирање младих који су прошли тренинг USAID-a, везан за омладинско предузетништво и отпочињање сопственог бизниса. Такође је одрађено и попуњавање извештаја о реализацији активности из Акционог плана омладинског предузетништва.

детаљније
 

МЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ - ЈАНУАР 2011

Канцеларија за младе учествовала као партнер (подршка) у организовању следећих акција:

 • 13. – 14.01. Волонтери Канцеларије за младе помогли су студентима Спорта и физичке културе, у анкетирању младих узраста 15. година. Анкета се односила на познавање спорта, а рађена је у оквиру предмета на 4-тој години академских студија.
 • 18.01. У оквиру пројекта “Предузетништво младих на селу” , које финансирају УСАИД и Градска општина Палилула, извршена је посета младом предузетнику Стефану, који има 24. година. У оквиру свог пословања, поседује фарму са пилићима.


детаљније

 

Развијање пројектних идеја - Врање

На позив удружења “Зелена врата”, Канцеларија за младе Градске општине Палилуле, била је један од госта предавача на семинару који је трајао 2 дана, 19. и 20. фебруара текуће године. Семинар је одржан у Врању.У овом пројекту учествовало је 20 младих, који су прошли обуку за писање пројеката. Успешност ове активности огледа се у евалуацији, која је извршена на самом крају семинара. Из ње се види да је градиво које се презентовало било веома јасно и корисно, као и да ће знања стечена на овом семинару млади наставити да примењују у својој организацији. Током самог семинара, дошло се и до могућих креирања нових пројеката удружења “Зелена врата”, јер су учесници били веома успешни у сагледавању проблема који се налазе пред младима у Врању.
детаљније

 

“CREATE THE FUTURE”

Компанија “Siemens” четврту годину за редом, организује такмичење под називом “Create the future”. Ове године, тема која ће се обрађивати јесте “Градови будућности”. Мора се напоменути да је у питању такмичење у изради мултимедијалних презентација, које би требале да буду информативног, као и забавног карактера. Пријављивање такмичара вршиће се до 22. марта 2011. године. Тимови ће бити састављени од 3 до 5 ученика, а сваки тим ће имати и свог ментора у виду професора.  За ово такмичење могу да се пријаве сви млади Србије узраста од 12 до 19 година. Сви пријављени кандидати биће подељени у две групе:
детаљније

 

„ЈЕР СВИ ЗАСЛУЖУЈУ ЗНАЊЕ“

Универзитет Метрополитан, у годинама финансијске кризе, уз подршку Министарства Просвете Републике Србије, одлучио је да делује друштвено одговорно и покрене кампању под називом „Јер сви заслужују знање“. На овај начин, студентима из ових општина било би омогућено да студирају по упола мањим школаринама. У оквиру школарине, студенти добијају и комплетну литературу.Према подацима Завода за статистику, општине са најмањим просечним примањима су: Бела Паланка, Владичин Хан, Куршумлија, Сврљиг, Гаџин Хан, Блаце, Палилула (Ниш), Пантелеј, Рача, Бојник, Књажевац, Прибој, Бабушница, Власотинце, Ариље, Мало Црниће, Ивањица, Пландиште, Брус, Трстеник, Александровац, Топола, Босилеград, Црна Трава и Ћићевац.
детаљније

 

AISEC СЕМИНАР

Упознај се са невероватним могућностима за одлазак на стручну праксу у неку од многих земаља света. Унапреди своје вештине у области менаџмента, информационих технологија, образовања и друштвеног развоја радом у другој земљи. Суочи се са изазовима, стекни нова пријатељства, научи!

КАДА?
I   Дан 21.02.2011. од 12ч до 15ч
II Дан 22.02.2010. од 12ч до 15ч 

КО?
На овај семинар се могу пријавити сви студенти и млади до 28 година.

детаљније

 

ПОЗИВАМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ЗА
УСАВРСАВАЊЕ У ОБЛАСТИ ПРОЈЕКТНОГ МЕНАЏМЕНТА

Позивамо све заинтересоване за усавршавање у области пројектног менаџмента, комуникација и односа са медијима, односа са корпоратвиним организацијама (лидерима на тржишту у области енергетике и енергената) и сарадње са интернационалним организацијама да се пријаве за праксу у Централно - европском форуму за развој. Пракса у организацији CEDEF омогућава студентима да академско познавање пројектног менаџмента, односа са јавношћу, маркетинга и других менаџмент дисциплина примене у реалним ситуацијама обављајући практичну обуку. Програм рада и обуке студента на пракси у CEDEF-у траје 4 месеца, 4 сата сваког радног дана.Колико ћете брзо напредовати зависи само од ваших личних способности и амбиција. 
детаљније

 

УТИЦАЈ ТРАНСПОРТА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

У оквиру припремних састанака у унутрашњости Србије, који организују Млади истраживачи Србије, на тему "Утицај транспорта на животну средину ", одржаће се састанак и у Граду Нишу. Сврха састанака је да се сакупе запажања, од којих би најважнија била детаљније дискутована на Националном састанку у Београду заједно са доносиоцима одлука, поцетком фебруара.Канцеларија за младе Градске општине Палилуле овом приликом позива све еколошке НВО и друге организације цивилног друштва које су заинтересоване за тематику планирања и развоја урбаних целина и заштиту животне средине, да узму активно учешће у овим дешавањима и да информацију проследе партнерским организацијама.
детаљније

 

МАШИНСКА ШКОЛА

Jош једна од битних активности Канцеларије за младе у наредном периоду биће проналажење погодних фирми за одржавање праске, ученика Машинске школе из Ниша. У разговорима који су вођени, како са директором Школе, тако и са предметним професорима, увидели смо да постоје поједини смерови у Школи, који немају довољно адекватне праксе за ученике тих профила.

Смерови, који су у питању, јесу:

   - Техничар за репаратуру;
   - Техничар компијутерског управљања ( ЦНЦ технологија);
   - Оптика.
детаљније

 

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Канцеларија за младе Градске општине Палилуле – Ниш, активно је узела ангажовање у оквиру професионалне орјентације младих завршне године Гимназије “Светозар Марковић”. Путем анкете која је спроведена у гимназији, сазнали смо која су то занимања за које су млади заинтересовани. Нека од тих занимања јесу:

 1. Архитекта (грађевинска фирма)
 2. Економиста
 3. Адвокат
 4. Лекар - фармацеут
 5. Комунални полицајац
 6. Криминалистика
 7. Полиција
детаљније
 

РАЗВИЈАЊЕ ПРОЈЕКТНИХ ИДЕЈА

У оквиру својих активности, Канцеларија за младе, кренула је са едукацијом развоја пројектних идеја  ученика ђачког парламента Гимназије “Светозар Марковић”.  Сами тренинзи одвијаће се у неколико фаза наредних пар месеци. Неке од фаза су:

  - Упознавање младих са потребама и потенцијалним донаторима;
 - Како написати добар пројекат и пропратни материјал који иде уз то;
 - Израда 2 пројекта за Гимназију “Светозар Марковић”, која ће, по налажењу потенциланих донатора, у ближој будућности и бити реализована.
детаљније

 

СКУП СОЛИДАРНОСТИ

Канцеларија за младе Градске општине Палилуле прикључује са обележавању светског дана  1. 12.  дана борбе против  AIDS-a.У оквиру својих активности, омладина  Јазас-а из Ниша, ове године обележава овај дан под називом  “Скуп солидарности”.  Ова активност одржаће се  1. 12. 2010 године са почетком од 13х на Тргу Краља Милана. За одличну атмосферу, као и журку тог дана, задужен је познати нишки DJ Bravex. Учесници ће добити поклоне изненађења, а као и добровољно, поверљиво саветовање и тестирање, дељење пропагадног материјала и презерватива. Скуп има за циљ промоцију репродуктивног здравља, превенције и добровољног тестирања, па су позвани сви они који прихватају тај начин живота.
детаљније

 

ЈАВНИ ПОЗИВ

У оквиру активности Канцеларије за младе Градске општине Пaлилула у области омладинског предузетништва, а на основу Споразума о сарадњи између Градске општине Пaлилула Пaлилула, Ниш и USAID програма за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама и јачање економске сигурности ППЕС и Решења Већа Градске општине Пaлилула број 286/10-03 од 10. септембра  2010. године, Градска општина Пaлилула упућује
детаљније

 

КАРИЈЕР АКАДЕМИЈА

Beogradska otvorena škola i portal za srednjoškolce Mingl pozivaju aktiviste lokalnih i regionalnih kancelarija za mlade uzrasta od 16 do 20 godina da se prijave za učešće na projektu Karijer Akademija.Karijer Akademija je obrazovni program koji će omogućiti da 25 mladih iz cele Srbije stekne praktične veštine za planiranje karijere na osnovu ličnih želja i potreba tržišta rada.Odabrani polaznici će saznati više o koceptu karijernog savetovanja i informisanja, što će ih osnažiti da vršnjacima u svojoj zajednici pomognu da donesu odluke o odabiru profesije, obrazovanja i karijere.Planirano je da polaznici koji uspešno završe obuku i steknu sertifikat budu prisutni u kancelarijama za mlade i pomažu vršnjacima u rešavanju karijernih nedoumica.
детаљније

 

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ НА Е-ТВРЂАВИ

Други по реду, интернет фестивал е-тврђава одржао се у рововима нишке тврђаве у периоду од 3. до 5. септембра. Е- тврђава је фестивал на коме се промовише интернет, предузетништво, мултимедијална уметност, и технолошке иновације. Програм фестивала је осмишљен тако да повеже учење и забаву кроз посете семинара, радионица и предавања. Посетиоци су имали прилику да уживају у концертима и журкама под отвореним небом. Е- тврђава је јединствени интернет фестивал у Србији који тежи да постане један од брендова града Ниша. Симболично, ровови на нишкој тврђави су место где се одржавају и добијају креативне битке. Један од циљева Е- тврђаве је да се развија и акумулира креативност младих.
На позив организатора Е- тврђаве Канцеларија за младе је имала свој штанд.
детаљније

 

ПРОМОЦИЈА ЗДРАВИХ СТИЛОВА ЖИВОТА МЕЂУ МЛАДИМА

На позив Министарства омладине и спорта Владе републике Србије,  Канцеларија за младе се укључила у пројекат имплементација Националне стратегије за борбу против дрога. Канцеларија  за младе је у четвртак 30. јуна окупила 20 младих девојака и момака  узраста од 16 до 26 година који су били подељени у две групе према полу, на препоруку вођа пројекта. Девојке и младићи су чинили фокус групе и својим активним учешћем дали допринос великој кампањи у борби против дрога. Вођа фокус групе била је Марија Вујисић, која долази испред Euro Health Group, oрганизације овлашћене за имплементацију Националне стратегије за борбу против дрога.Иначе цео пројекат се спроводи под покровитељством Европске Уније.

детаљније

 

ОМЛАДИНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО

Од фебруара до маја месеца текуће године у просторијама Канцеларије за младе одржани су семинари- тренинзи на тему омладинског предузетништва. Предавачи ових семинара били су економски стручњаци из Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа Крушевац. Учесници семинара били су млади од 18- 30 година различитих образовних профила  заинтересовани за отпочињање сопственог бизниса коришћењем start up кредита, али и млади који су већ успешно започели сопствени бизнис, а желели су да сазнају све новине из привредно- предузетничке делатности. На семинару су обрађене разне теме из области економије и предузетништва и то пословно планирање, извори финансирања, маркетинг.

детаљније

 

ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ

У периоду од 6. – 8. јуна у одмаралишту Дивљана код Беле Паланке одржан је тродневни семинар на тему ’’ Јачање капацитета Канцеларија за младе за размену и сарадњу у пограничном региону Србија- Бугарска“ . Координаторка Канцеларије за младе Наташа Станојевић, присуствовала је овом семинару, заједно са координаторима Канцеларија за младе из Пирота, Беле Паланке, Куршумлије, Блаца, Прокупља, Књажевца, Алексинца и Гаџин Хана. Али и представницима НВО као што су Неформална група ’’Кобра’’, ’’Омладински едукативни центар Ниш’’, ’’Заједно за омладину ’’ , ’’Центар за креативни развој Књажевац’’, ’’Youth Experience Ниш ’’ и представницама ’’ European Houses’’ из Ниша и Врања.

детаљније

ТРЕНИНГ "МЛАДИ У АКЦИЈИ"

Група "Хајде да..."  из Београда и Едукативни Центар из Крушевца, као званично именоване Контакт тачке за програм Европске Уније „МЛАДИ У АКЦИЈИ“, уз подршку Министарства омладине и спорта покренуле су  пројекат који има за циљ подизање капацитета омладинских организација, организација које се баве младима, локалних и регионалних Канцеларија за младе како би у што већој мери и на што квалитетнији начин узели учешће у програму Млади у акцији (МуА) Европске Уније.

 

детаљније

e-mail: stefi.sunce@gmail.com